
Pěstování léčivých rostlin se lidé věnují již po mnoho tisíciletí. Již naši předci dokázali ocenit jejich příznivé účinky na naše zdraví a velmi si je pro jejich uzdravující vlastnosti cenili. Používat léčivé rostliny při nejrůznějších zdravotních neduzích je trendem i v současné době, čím dál více lidí dává přednost přírodní léčbě před tabletkami plných chemie.

V mnoha zahradách nebo parcích je k vidění okrasný keř menšího vzrůstu se zajímavými listy a s krásnými barevnými květy. Řeč je o kdoulovci japonském. Dále se o něm může hovořit pod názvem Severský citron nebo Cido. Jak vypovídá jeho základní název, domovinou tohoto atraktivního keře je Japonsko, kde jej nadále šlechtí.

Jaro se hlásí o slovo, a i když nás počasí i teď dokáže potrápit nízkými teplotami, hřejivé a barevné období na sebe jistě již nenechá dlouho čekat. Máte-li na své zahradě jádroviny, pak je právě teď ideální čas k jejich přeroubování. Pakliže vám to počasí umožní, vydejte se do zahrady a pusťte se do práce!

Také se již nemůžete dočkat jara? Na jeho příchod si sice ještě budete muset pár týdnů počkat, nicméně již nyní si můžete alespoň jeho předzvěst pozvat domů. Pokud se totiž se začátkem sezony chystáte pustit do pěstování bylinek či letniček, pak je právě teď ideální čas k tomu, abyste si předpěstovali sadbu a byli tak před jarem o jeden krok napřed!

Péče o pokojové rostliny v zimním období má svá specifika a je důležité si o pěstovaných rostlinách zjistit alespoň základní informace. Podle těchto informací je potřeba vybrat pro květiny správné místo a umístit je do vhodných teplotních podmínek. Samozřejmostí je i upravení zálivky, protože rostliny nepotřebují v zimě tolik vody, jako v horkém létě. Jen při správné péči květiny zdárně přežijí zimní období a budou dělat radost i v dalším roce.

Ačkoli nám stále ještě kraluje barevný podzim, studená zima tu bude co nevidět. První mrazíky každoročně spoustu lidí překvapí, ještě více pak rostliny na jejich zahradě. A mnohdy stačí opravdu málo, aby došlo k jejich nenávratnému poškození. I když nám tedy ještě nějaký ten čas zbývá, určitě ničemu neuškodíte, pokud dané rostliny na zimu připravíte s předstihem. Před chladnou zimou tak budete o krok napřed - a to se hodí, nemyslíte?

Při vyslovení slova brusinka si asi mnoho z nás vybaví svíčkovou omáčku a v ní na plátku citronu právě kopeček rudých brusinek. I když v našem podnebí nemá zrovna domovské zázemí, je u nás velmi známá a hojně používaná. Má své stálé místo v kuchyni při vaření a často se objevuje i v našich lékárničkách.

Jak už vypovídá název, kustovnice čínská je další z řady rostlin, které mají původ v daleké Číně. Číňané ji mají zakotvenou ve své lidové medicíně a její léčivé účinky znají již po celá staletí. Vzhledem k podobnému podnebí, se těmto rostlinám daří docela dobře i v našich podmínkách a tyto zdravé plody si tak můžete zkusit vypěstovat i na své zahradě.

Arónie je poměrně nenáročný keř, který je k vidění v celé řadě zahrad. Ať už jako solitérní, samostatně stojící kus nebo může být součástí živého plotu. Avšak málokdo využívá sladké plody, které v sobě ukrývají celou řadu zdraví prospěšných látek. S arónií se můžete setkat i pod jinými názvy, jsou jimi temnoplodec (odvozeno od tmavých plodů) nebo lidově černý jeřáb.

Jak už vypovídá název, klanopraška má svoji domovinu v Číně. Tam její léčebné účinky znají již po celá staletí. S touto rostlinou se můžete setkat i pod názvem Ovoce pěti chutí, představovat má chuť kyselou, hořkou, slanou, sladkou a palčivou. V našich zahradách plní funkci neobvyklého a velmi pěkně vypadajícího okrasného keře.

Moruše jsou plody stromu, které si mnoho z nás vybavuje z dětství. Rostly často i ve městech a jejich plody se daly trhat přímo na ulici. Dnes je jejich výskyt spíše ojedinělý, což je velká škoda. Moruše jsou velmi pěkné stromy, které nabízejí výborné a hlavně zdravé plody.

Stévie je u nás dnes poměrně známá. Mnoho lidí si tento pojem spojí se zdravým přírodním sladidlem, ovšem jak vypadá rostlina, to už moc neví. Svůj původ má tato nenápadná rostlinka v daleké Paraguayi a nejvíce se dnes pěstuje v Japonsku, které je taky jejím největším importérem.