5+1 tip, jak nepřicházet zbytečně o peníze při péči o zahrádku



Kategorie: Rostliny | Dům a chata | Péče o zahradu | Pěstování | 22.06.2020

Ač se zahradničení může zdát jako finančně nenáročný koníček, není to tak úplně pravda. Upravené záhonky a bohatá úroda ovoce a zeleniny nestojí zrovna málo. Solární energie, dešťová voda i sousedská výpomoc. To jsou jen některé tipy, díky kterým ušetříte nemalé částky. Objevte i ty další a za ušetřené peníze se vydejte třeba na hezký výlet!

Češi mají jedny z největších zahrad v Evropě – a celkově zahrady a zahrádky zabírají asi 2,5 % rozlohy celé České republiky. Jsme zkrátka zahrádkářská velmoc. A mnozí z nás za zahradničení vydávají nemalé částky. My vám poradíme, jak ušetřit.

Pěstujte už od semínka

Nejnákladnější položkou bývají pro zahrádkáře sazenice. Například jedna sazenice jahod vás vyjde zhruba na 50 Kč až 100 Kč, rajčata pak stojí okolo 30 Kč. A teď si spočítejte, kolik takových sazenic na zahrádku potřebujete. Budou jich zřejmě desítky. Sazenice jahod naštěstí stačí „obnovovat“ jednou za tři roky, ale třeba zmíněná rajčátka kupujete každý rok.

Některé sazenice se navíc „nechytí“, jiné podlehnou nepřízni počasí, takže jako v loterii čekáte, co vlastně vyjde. Se semínky je sice více práce, ale náklady na pěstování se vám mnohonásobně sníží. Z jednoho pytlíčku ošetřených semínek, který například u rajčat stojí okolo 20 Kč, vypěstujete až 10 sazenic.

Semínka jednoduše předpěstujte doma v malých kalíšcích (vhodné jsou například umyté kelímky od jogurtu) a poté je přesaďte. Když se náhodou nějaká sazenička nechytne, nebude vás to díky nízkým nákladům tolik mrzet. Ušetřené finance si můžete ukládat třeba na spořicí účet, a přispět si tak třeba na vysněnou dovolenou.

Nekupujte sazeničky, vypěstujte si je sami. Skleník nebo pařeniště mohou snadno suplovat třeba PET lahve.

Používejte dešťovou vodu

Zkusili jste si někdy spočítat, kolik litrů vody průměrně spotřebujete při jednom zalévání zahrádky? Výsledné číslo by vás asi nemile překvapilo: U průměrně velké zahrady je to zhruba 100 litrů každý den. Proto se snažte zalévat zahrádku převážně dešťovou vodou. Umístěte pod okapy velké barely určené na dešťovou vodu, které pochytají až 300 litrů a šetřete nejen své finance, ale i planetu.

Dejte starým věcem nový kabát

Za nový materiál na dřevěné obložení záhonu o velikosti 120 x 80 cm v hobbymarketu zaplatíte zhruba 400 Kč. A nejspíš by nezůstalo u jediného záhonu… Celková suma se velmi rychle vyšplhá do tisíců, přitom stejné „bednění“ vyrobíte snadno sami třeba za starých palet. A ze stejného materiálu velmi snadno podle video návodů, které jsou k mání na internetu, vyrobíte i zahradní nábytek z palet. Stejně tak můžete recyklovat i staré truhlíky a květináče, které často stačí omýt a přebarvit.

Založte si vlastní kompost

Správné hnojivo je polovina úspěchu, pokud se chcete těšit z bohaté úrody. Existují rostliny, které potřebují speciální hnojivo, například borůvky, jahody nebo rododendrony. Ale na zbytek zahrádky vám vystačí vlastní produkce. Než se kompost přemění na hnojivo, sice to chvilku trvá, ale výsledek stojí za to. A vy v dalších letech ušetříte za drahá organická i minerální hnojiva.

A co vše na kompost patří? Posekaná tráva, slupky od banánů a jablek, zbytky zeleniny, shrabané listí, ale i kávová sedlina či slepičince. Vyhněte se plevelu s kořínky, peckám a slupkám od tropického ovoce.

Za hlavní výhodu zahradničení Češi považují možnost vypěstovat si plodiny k vlastní spotřebě.

Pomáhejte si se sousedy

Líná huba, holé neštěstí. Toto staré známe pořekadlo platí u sousedských vztahů dvojnásob. Když se kolem sebe rozhlédnete, možné zjistíte, že máte vlastně moc fajn sousedy, kteří také zahradničí.

Můžete tak udělat výměnný obchod a získat nové sazeničky, které byste jinak museli kupovat. Navíc vám sousedé mohou poskytnout užitečné rady, pokud se zahradničením teprve začínáte. A sousedská výpomoc se hodí i v době dovolené, kdy by vaše zahrádka mohla uschnout teplem.

Využijte sílu slunce

Zahradní sekačka, osvětlení, ale i odpuzovače hmyzu. Všechny tyhle pomocníky může pohánět energie ze slunce. Díky tomu ušetříte finance za energii a zároveň nebudete muset řešit výměnu baterií, nebo zbytečné kabely. Za zařízení, které čerpá energii ze slunce, si sice něco málo připlatíte, ale náklady se vám v budoucnu vrátí díky nízkým provozním nákladům.

Možná jste přemýšleli už i o tom, jak být alespoň částečně „energeticky nezávislí“, třeba pořízením malé solární elektrárny s bateriemi na střechu vaší chaty nebo chalupy. Takové řešení je jistě nemalý zásah do rodinného rozpočtu, ale z dlouhodobého pohledu se vyplatí.

Navíc na financování nemusíte být sami. Využít můžete některý z dotačních programů (dotace pak pokryje až 40 % nákladů) nebo půjčku, anebo obojí najednou. Dotace vám totiž může být proplacena v některých případech až zpětně.

Nicméně právě malá solární elektrárna, díky které budete v budoucnu šetřit, je ukázkovým příkladem smysluplného využití půjčky. Tu si v dnešní době můžete nastavit podle svých potřeb tak, aby zbytečně nezatížila váš životní standard a mohli jste ji v rámci svých možností bezproblémově splácet.

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.