Zimní péče o pokojové rostliny



Kategorie: Rostliny | 10.01.2018

Péče o pokojové rostliny v zimním období má svá specifika a je důležité si o pěstovaných rostlinách zjistit alespoň základní informace. Podle těchto informací je potřeba vybrat pro květiny správné místo a umístit je do vhodných teplotních podmínek. Samozřejmostí je i upravení zálivky, protože rostliny nepotřebují v zimě tolik vody, jako v horkém létě. Jen při správné péči květiny zdárně přežijí zimní období a budou dělat radost i v dalším roce.

Světlo a teplota

Základem je umístění rostlin do odpovídající teploty. Mnoho rostlin by na zimu uvítalo prostor v zimní zahradě nebo ve skleníku, což pro mnoho pěstitelů není možné. Pokud nemáte zimní zahradu, nezoufejte. V zásadě platí, že v čím chladnější teplotě rostliny budou, tím méně vyžadují světla. Květinám, které vyžadují hodně světla i v zimních měsících, se snažte najít umístění na oknech orientovaných na jih a jihozápad, kde budou mít více světla i v zimním období.

Zálivka

Zimní zálivku přizpůsobujeme podle druhu rostlin. U rostlin se zimním vegetačním klidem můžete zálivku omezit na minimum, ovšem zemina by neměla zcela vyschnout. V chladnějších prostorách je potřeba u rostlin více hlídat zeminu a rostlinu, protože v hlíně se mohou více množit choroboplodné zárodky a následně napadat celou rostlinu a poškodit ji. Jestliže listy rostliny zežloutnou a opadají, může to značit nadměrnou, nebo naopak nedostačující zálivku.

Rostliny kvetoucí v zimě

V domácnostech se pěstuje mnoho rostlin, které kvetou právě v zimě a náš byt tak zdobí svými květy. Jedná se především o africké fialky a v poslední době velmi rozšířené orchideje. Tyto rostliny je třeba zanechat na jejich místě a zálivku neměnit, naopak rostliny častěji přihnojujte, abyste podpořili jejích růst a krásu květů.

Pozor na průvan a suchý vzduch

Velkým nepřítelem květin v zimním období je průvan a příliš suchý vzduch. Průvanu bývají rostliny vystavené nejčastěji u oken při větrání, po dobu větrání je proto dobré květiny odložit stranou, aby se nenachladly. Jestliže květiny stojí v přímé blízkosti topení, přílišné sucho jim nebude svědčit. V tomto případě rostliny roste odraženou vodou.

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.