Připravte se na jaro… pusťte se do předpěstování sadby



Kategorie: Rostliny | Pěstujeme zeleninu | 26.02.2018

Také se již nemůžete dočkat jara? Na jeho příchod si sice ještě budete muset pár týdnů počkat, nicméně již nyní si můžete alespoň jeho předzvěst pozvat domů. Pokud se totiž se začátkem sezony chystáte pustit do pěstování bylinek či letniček, pak je právě teď ideální čas k tomu, abyste si předpěstovali sadbu a byli tak před jarem o jeden krok napřed!

Co všechno si můžete předpěstovat?

Ať už vlastníte skleník nebo trávíte čas na užitkové zahrádce, můžete se pustit do předpěstování zeleniny, bylinek či letniček. Hodit se vám budou i cibuloviny - například narcisy, tulipány, krokusy či ladoňky - které za pár týdnů v rámci Velikonoc ozdobí nejen naše stoly, ale i květináče a lze je použít na výrobu zajímavé a jarem provoněné dekorace. V nabídce osiv najdete i trvalky a dvouletky, takže určitě je z čeho vybírat.

klicici rostliny

K čemu je předpěstování dobré?

Největší výhodou včasného předpěstování je skutečnost, že si vypěstujete větší množství sadby, kterou pak nebudete muset na začátku sezony draze pořizovat v obchodě. Navíc se nejedná o nikterak náročnou aktivitu, které by se s chutí neujal každý nadšený pěstitel.

Co je potřeba?

To nejdůležitější, co k předpěstování sadby potřebujete, je kvalitní osivo. To můžete získat v každém zahradnictví, ale čím dál častěji i v supermarketech. Mezi další pomůcky lze zahrnout nádobky, skvěle poslouží například plastové kelímky - ty lze koupit nebo můžete využít vymyté kelímky od jogurtu. Semena zasévejte do vhodného výsevního substrátu, který si můžete pořídit buď již speciálně namíchaný, nebo si jej vyrobíte ze směsi zeminy, rašeliny, písku a trochy kompostu.

pestovani sadby

Kde lze sadbu pěstovat?

Sadbu je možné pěstovat třeba za oknem. Kdo má k dispozici skleník, má k tomuto účelu o něho lepší a pohodlnější podmínky. Pokud ne, vystačíte si i s prostorem u okna.

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.