Nechte si jaro rozkvést pod rukama!



Kategorie: Okrasná zahrada | Péče o zahradu | 07.04.2017

Se příchodem teplého počasí se venku začíná všechno probouzet a příroda dostává svěží a jasné barvy. Tráva se krásně zelená a můžeme v ní už vidět první drobné kvítky, které jistě potěší a zahřejí každého z nás.

Aby vám zahrada doslova rozkvetla před očima, je potřeba přiložit ruku k dílu. Pojďme si říci, jaké rostliny vysadit a především kdy, aby vám mohly dělat radost a vaší zahradě parádu.

Kdy a jak zasadit?
Všechny ty krásné jarní kytičky mají ještě do svého květu čas, ale jestliže se z jejich krásy chcete v tomto období těšit, musíte se do jejich výsadby pustit už na podzim. Ideální dobou je k jejich výsadbě září a říjen. Vysadit můžete třeba cibulky tulipánů, narcisů, hyacintů, krokusů nebo modřenců. Cibulky kytek začínají v zemi pracovat velmi časně, a proto je důležité zasadit je s předstihem. Vždyť sněženky mnohdy své krásné bílé hlavičky ukážou ještě dříve, než odtaje sníh.

Zvládne to každý, i začínající zahradník
Výsadba cibulovin není nic těžkého, stačí dodržet pár jednoduchých pravidel a odměnou vám bude krásný jarní kvetoucí pozdrav na trávníku nebo záhonku. Cibulky rostlin vysazujte do skupin, nemají rády nepřirozené řady. Vzpomeňte si na krokusy nebo sněženky na loukách nebo v lesích, také je tam vidíme ve skupinách, mnohdy spojených do krásných kvetoucích koberců. Při výběru cibulovin sáhněte po dostatečně rezistentních druzích, je to z důvodu jejich větší odolnosti. Cibulky nemusíte sázet jen na připravené záhony, například narcisy nebo modřence můžete umístit přímo do trávníku. Na zeleném podkladu budou barevné hlavičky květů vypadat nádherně.

Které vybrat?
Cibulovin je mnoho druhů a každému se jistě líbí jiné barvy nebo jiný druh květu. Základními a nejznámějšími druhy jsou:

Narcis: Narcisy kvetou od března do května, nejčastěji v odstínech žluté a oranžové barvy, v mnoha zahrádkách můžete vidět i květy v kombinaci těchto dvou barev. Výjimkou nejsou ani bílé narcisy. Výška těchto rostlinek je v rozmezí 8 – 60 cm. Narcisy jsou jedovaté rostliny, jejich cibulky obsahují alkaloidy, a proto nechutnají myším a hrabošům.

Krokus: Na jaře kvetoucí krokusy kvetou v dubnu a jsou spíše drobné. Z jedné cibule kvete několik květů, takže působí velmi bohatě. Velkokvěté odrůdy kvetou na přelomu března a dubna, mají velké květy v barvách modré, purpurové, žluté nebo bílé.

Tulipán: Tulipány jsou vytrvalé cibulovité rostliny, které se množí cibulkami. V zahradách jejich květy vidíme v obrovském množství barev, barevných kombinací a tvary květů jsou také velmi různé. Mezi tulipány patří i skalkové druhy, které jsou drobnější.

Hyacint: Tyto cibuloviny vynikají svým krásným květenstvím, které vypadá jako jakýsi hrozen drobných kvítků. Nepřehlédnutelná je i jejich nádherná vůně. Barva květů je nejčastěji modrá, růžová a fialková. Hyacinty si často můžeme pořídit v květináči přímo domů, aby provoněly a přivolaly jaro přímo v místnosti.

Jednoletá krása
Po odkvětu jarních cibulovin přichází na řadu krása letních květin neboli letniček. Letničky můžete zasadit přímo na záhony nebo do truhlíků. Právě jednoletky v truhlících jsou u nás velmi rozšířené a zdobí téměř každý balkon nebo okno. Jednoletky jsou takové hrdinky mezi rostlinami, protože musí vše stihnout během jednoho roku – vyklíčit, vyrůst, vykvést a zanechat semena pro výsadbu na další rok. Jednoletých rostlin do truhlíku je velké množství a je třeba je vybírat zejména podle podmínek, jaké jim můžete poskytnout. Pokud jim budou podmínky vyhovovat, odmění se vám krásnými květy, které vás budou těšit celé léto. Vybírat můžete z různých druhů begonií, pelargonií, velmi krásné jsou gazánie, hrachor, hledíky, lobelky, petunie, aksamitníky a mnoho dalších. Některé druhy jsou i převislé a vytvoří tak krásné závěsy.

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.