Kustovnice čínská: goji



Kategorie: Rostliny | Pěstování | 31.07.2017

Jak už vypovídá název, kustovnice čínská je další z řady rostlin, které mají původ v daleké Číně. Číňané ji mají zakotvenou ve své lidové medicíně a její léčivé účinky znají již po celá staletí. Vzhledem k podobnému podnebí, se těmto rostlinám daří docela dobře i v našich podmínkách a tyto zdravé plody si tak můžete zkusit vypěstovat i na své zahradě.

Pěstování goji
Zjednodušeně se dá říci, že kustovnice se pěstuje podobně jako brusinky nebo borůvky. Jsou to opadavé keře, které dorůstají do velikosti 2,5 m. Vyhovuje jí neutrální, lehčí písčitojílovitá půda. Při vysazování dejte do jámy vyzrálý hnůj nebo kompost, které zajistí rostlině dostatek živin. Pro vysazení kustovnice je nejvhodnější období v březnu a v dubnu. Půdu okolo tohoto keře je třeba udržovat čistou a bez plevele, protože ten rostlině nesvědčí a je na něj velmi háklivá. Proto je vhodné rostlinu obsypat mulčovací kůrou. Aby měla rostlina bohaté výnosy, je třeba ji od počátku pěstování zastřihovat a prořezávat. Kustovnici velmi prospěje pravidelné přihnojování a v době květu každé dva až tři týdny výživový postřik na listy. Dále je potřeba rostlinu pravidelně zalévat, ovšem nepřemokřovat. Výjimkou jsou první a poslední zálivka v sezóně, které by naopak měly být velmi vydatné.

Goji a zdraví
Plody kustovnice čínské jsou sytě červené bobule, které mají svoji výraznou barvu díky vysokému obsahu karotenoidů. Dále bobule obsahují 18 aminokyselin, 21 stopových prvků a mnoho vitamínů, zejména široké spektrum vitamínů B. Dále jsou v plodech goji měď, železo a mnoho vitamínu C. Užívání plodů kustovnice podporuje správnou funkci imunitního systému, tvorbu červených krvinek a snižuje únavu. Tyto zdravé plody je možné užívat sušené nebo ve formě šťávy. Výtažky z těchto bobulí jsou obsaženy i v mnoha potravinových doplňcích.

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.