Klanopraška čínská: nežná kráska plná zdraví



Kategorie: Rostliny | Pěstování | 29.06.2017

Jak už vypovídá název, klanopraška má svoji domovinu v Číně. Tam její léčebné účinky znají již po celá staletí. S touto rostlinou se můžete setkat i pod názvem Ovoce pěti chutí, představovat má chuť kyselou, hořkou, slanou, sladkou a palčivou. V našich zahradách plní funkci neobvyklého a velmi pěkně vypadajícího okrasného keře.

Pěstování klanoprašky
Ač má klanopraška původ až v daleké Číně, velmi dobře se jí daří i v našich podmínkách. Vyznačuje se svojí velikou odolností vůči mrazu, bez obtíží přečká teploty – 30°C, ovšem náchylná je na jarní mrazíky. Mohou poškodit a spálit její drobné květy. Klanopraška (Schisandra) má ráda slunné stanoviště, avšak její kořeny potřebují být schované ve stínu. Kořenovou soustavu má uloženou poměrně mělce a pod přímým sluncem by se kořeny příliš přehřívaly. Rostlinu je třeba pravidelně přihnojovat a zalévat, protože právě kvůli mělkým kořenům není schopná vytahovat živiny z hloubky. Klanoprašce prospívají spíše lehčí a dobře odvodňované půdy. Klanopraška je liánovitá rostlina proto k růstu potřebuje oporu. Může tak být pěkným doplňkem pergoly, oblouku určenému pro růže, nebo může být umístěna u vhodné zdi, která jí zajistí oporu. Klanopraška se tak stává opravdu krásným doplňkem zahrady.

Využití klanoprašky
Klanopraška plodí jasně červenými bobulovitými plodenstvími, která jsou velmi bohatá na vitamín C, ovocné cukry a velké množství éterických olejů a minerálů. Další látkou obsaženou v těchto plodech je schizandrin, což je látka umožňující harmonizaci a povzbuzení organismu. Bobule klanoprašky je možné přidat do marmelád, ale je z nich vynikající i šťáva. Dále je možné uchovat je mražené, kandované nebo z nich připravit výborný likér. Krom bobulí je možné z tohoto keře zpracovat i listy a drobnou kůru či větvičky k přípravě nálevů nebo čaje.

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.