Venkovní rostliny, které je nutné uklidit na zimu uklidit



Kategorie: Rostliny | 18.11.2017

Ačkoli nám stále ještě kraluje barevný podzim, studená zima tu bude co nevidět. První mrazíky každoročně spoustu lidí překvapí, ještě více pak rostliny na jejich zahradě. A mnohdy stačí opravdu málo, aby došlo k jejich nenávratnému poškození. I když nám tedy ještě nějaký ten čas zbývá, určitě ničemu neuškodíte, pokud dané rostliny na zimu připravíte s předstihem. Před chladnou zimou tak budete o krok napřed - a to se hodí, nemyslíte?

Rostliny, kterým zima nevadí a ty, které se neschovávají

Mezi rostlinami na vaší zahradě jsou možná kousky, kterým naše klasická česká zima nevadí a i v těchto podmínkách dokážou přežít. Sem můžeme zařadit například vřesovec, okrasné trávy, kapradiny, azalky, břečťan, přísavník nebo opuncie. Stejně tak možná máte na zahradě rostliny, které jsou sice krásné, ale které nemá smysl schovávat přes zimu. Patří mezi ně například vějířovka, petunie, milion bells, surfing.

vresovec

Co musí na zimu pryč

Konečně se dostáváme k rostlinkám, které si se zimou příliš nerozumí. Tyhle rostliny, mezi něž patří durman, oleandr, palmy, muškáty, fuchsie, olověnec, verbena či molice, je potřeba na zimu ukrýt a ochránit je tak před mrazíky. Jakmile totiž tyhle rostliny jednou namrznou, můžete se jich rovnou zbavit.

fuchsie

Vyberte zdravé jedince

Ještě než se pustíte do přenášení rostlin do sklepa či na jiné vhodné místo, udělejte detailní průzkum. Díky tomu zjistíte, jaké rostliny jsou zdravé a tedy vhodné pro přezimování. Pamatujte, že rostliny nesmějí být napadené škůdci nebo plísní - v takovém případě se jich zbavte a ponechejte si pouze zdravé a silné jedince.

petunie

Pro zpomalení růstu přestaňte rostliny zalévat už s předstihem. Nevhodné je i jejich hnojení v tomto období, ve kterém se je snažíte připravit na zimní odpočinek. Rostliny následně přeneste na vhodné místo, které jim nabídne teplotu v rozmezí od 7 do 15 °C a kde budou mít alespoň trochu světla. Následně je zalévejte dle potřeby, většinou stačí jednou za měsíc.

 

 

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.