Jak na zavlažování zahrady



Kategorie: Okrasná zahrada | Péče o zahradu | Pěstování | 13.04.2017

Zima skončila, sníh roztál a všude je mokro. Hlína na záhonech je nacucaná vodou a vkročit tam lze často jen v holínkách. Zdá se, že vody je všude hodně a s nadcházejícím osazováním záhonů nebude třeba je zalévat. Zdání ale mnohdy klame a musíme myslet na zadní kolečka.

Vlastní zásobárna vody
Ač se to na přelomu zimy a jara nemusí zdát jako důležité nebo aktuální, je třeba pomýšlet na potřebu vody na zalévání pro nadcházející zahrádkářskou sezónu. Během posledních pár let bylo hodně suchých zimních a letních období a spodní vody nejsou zaplněné tak, jak je potřeba. To s sebou nese nedostatek vody ve studnách a jiných vlastních zdrojích vody. Ubývá vody v řekách i potocích a v sezóně je tak problém, kde vzít vodu na zalévání. Proto je důležité včas pomýšlet na vlastní zásobu vody k těmto účelům.

Kde vodu do nádrží vzít?
Nejlepší je rýhami svést a odchytat už koncem zimy tající sníh a později dešťovou vodu ze střech. Kromě vytvoření vlastní vodní zásobárny má toto opatření ještě jednu výhodu a tou je, že zabráníme stékání vody pod dům a zabráníme jejich zbytečnému navlhnutí. Nádrže na vodu tedy budou postaveny u konce rýny. Barely mají různý objem, nejčastěji jsou používané 200 litrové. Pro vytvoření větší vodní zásoby by jich určitě mělo být více. Aby voda plynule zaplnila všechny připravené nádrže, je dobré umístit je kaskádově vedle sebe a propojit tak, aby po zaplnění jednoho voda odtékala do dalšího. Další variantou jak vytvořit zásobárnu vody, je umístit nádrž do země. Možností je několik, jednou z nich je zabudovat do země betonové skruže. Krom skruží je další možností celou nádrž vybetonovat. Nesmíme ovšem zapomenout na kvalitní, a především funkční zakrytí.

Čím zalévat?
Vlastní zalévání lze provádět několika způsoby. Pokud je k zalití jen menší záhon nebo pár rostlin, postačí klasická zahradní konev. Při větších plochách stojí za zvážení pořízení čerpadla a napojení zahradní hadice. Takovýto způsob zálivky ušetří spoustu času a především sil. Hadici můžete opatřit různými ventily a tipy rozstřikovačů, takže každou rostlinu můžete zalít přesně tak, jak potřebuje. Zahradní hadice se dá pořídit v různých délkách, případně moderní roztažitelná, takže je vhodná pro jakoukoliv velikost zahrady, nebo pozemku. Pokud nemáte na zalévání dostatek času, nebo jsou na zahradě rostliny vyžadující zálivku několikrát denně, je možné zalévání zautomatizovat. V praxi to znamená, že čerpadlo se připojí na časovač, na hadici se nainstaluje vhodné zařízení a rostliny tak dostanou pravidelnou zálivku, aniž byste museli být fyzicky přítomni.

Zálivka je pro rostliny velice důležitá a neměla by být podceňována a už vůbec ne opomíjena. Odměnou budou krásné rostliny s bohatými květy a velké a šťavnaté plody ovoce a zeleniny.

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.