Živý plot z habru roste rychle



Kategorie: Péče o zahradu | 07.07.2011

Živý plot z habru je v našich zeměpisných šířkách velmi rozšířený. Důvodů, proč mít živý plot z habru existuje hned několik. Je to především rychlý růst, snadná tvarovatelnost a odolnost.

Rychlý růst
Hlavní předností živého plotu z habru je jeho rychlý růst, roste rychle do výšky i do šířky. Čím více habrový plot prořezáváte, tím je hustější. Habry bujně rostou, můžeme je stříhat podle potřeby. Habr se snadno tvaruje, a proto si s ním bez problémů poradí i méně zkušení majitelé zahrad.       

Neprůhledný po celý rok
Další předností živého plotu z habru je celoroční neprůhlednost. Listy habru totiž neopadávají na podzim, tak jako v případě ostatních dřevin, ale až na jaře. Tedy v době, kdy raší nové lístečky.  Habrový plot je odolný vůči rozmarům počasí. Ustojí mrazy stejně dobře jako vedro.

Založení plotu
Pokud jste se rozhodli, že svůj dům či chatu obeženete plotem z habru, počítejte se 3 až 4 stromky prostokořenných habrů na jeden metr. Pro hustý plot doporučujeme sázet stromky ve dvou řadách a svázat je trojúhelníkovitými sponami. A za jak dlouho habrový plot vyroste do požadované výšky?  Když vezmeme v potaz, že vysazujeme cca 1 metr vysoké sazenice (ale mohou být i vyšší) a průměrný roční přírůstek se pohybuje kolem 30 cm, tak během pár let. Pro rovnoměrný růst plotu je třeba zajistit rovnoměrnou zálivku.        

Přečtěte si také

Foto: Plantsforhedges.co.uk

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.