Péče o růže uprostřed léta



Kategorie: Péče o zahradu | 25.07.2011

Chcete, aby to Vašim královnám květin na zahradě slušelo i uprostřed letních prázdnin? Poradíme Vám, jak správně o růže pečovat. Nejdůležitější prací je stříhání a odstraňování nezdravých částí rostlin.

Stříhání prodlužuje dobu květu
Stříhání růží je nejdůležitější součástí péče o růže v období letních prázdnin. Odkvetlá květenství růží pravidelně sestříháváme. Prodloužíme tak délku jejich kvetení. Čím hlouběji stříháme, tím více dalších květů nám rozkvete. K prodloužení délce květu rovněž přispěje, když růže na přelomu července a srpna přihnojíme. Přidané hnojivo by mělo být bohaté především na draslík. Půdu kolem růží je rovněž dobré zkypřit a v případě potřeby odplevelit.   

Pozor na odpad z řezu
Odpad z řezu je třeba vždy pečlivě odstranit z blízkosti rostlin. Nejlepší je ho spálit, anebo odvézt mimo zahradu. Při vlhkém počasí se totiž v ostřihaných částech růží zabydlí plíseň, která se přenese na živé rostliny, a to tak, že napadne pupeny. Nemocné výhonky je taktéž nutné hned ostříhat a zničit. V létě jsou růže ohroženy padlím. Pokud na listech pozorujeme zašednutí doprovázené puchýřky, růže ihned postříkáme chemickým přípravkem proti padlí.        

Přečtěte si také

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.