Vosy v zahradě a jak na ně



Kategorie: Rady a tipy | 19.07.2011

Obtěžují Vás na zahrádce vosy? Ničí Vaši úrodu? Bojíte se, aby neublížily Vašim dětem? Poradíme Vám, jak na ně.

Obtížný hmyz
Vosy nemá rád žádný zahrádkář, k létu však tento obtížný hmyz bohužel neodmyslitelně patří. Ovocná zahrada je pro vosy hotovým magnetem. Hlavní vosí sezóna nastává právě v srpnu, kdy začínají zrát rané hrušky a švestky. Vosy obvykle nakoušou ty nejlepší plody, které se pak zkazí. Kromě toho nás obtěžují při zahradním odpočinku, především když grilujeme, anebo si dáváme svačinu na terase.

Vosí štípnutí
Vosí štípnutí je velmi nepříjemné. Největší nebezpečí však hrozí malým dětem, které si mohou nevědomky dát vosu do pusinky s potravou. Pokud k tomu dojde, je třeba ihned vyhledat lékaře. Krátkodobou úlevu přinese žvýkání syrové cibule. Pokud se chceme vyhnout těmto problémům, podáváme dětem ovoce raději doma.       

Jak na vosy
Jak proti vosám bojovat? Visící hnízda se stříkají insekticidy. Když v hnízdě není už žádná vosa, tak hnízdo sundáme a spálíme. U zemních hnízd musíte insekticid stříknout do vletové díry. Vypalování hnízd nedoporučujeme.

Jak ochránit úrodu
Ovocnou úrodu můžete částečně ochránit, když na stromy zavěsíte lahve se sladkou tekutinou, ve které se vosy utopí. Vosy lze úspěšně lákat také do kbelíku či jiné širší nádoby s ovocnou šťávou. Jakmile vosa spadne do tekutiny, už nemá šanci.   

Přečtěte si také

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.