Ovoce z vlastní zahrady



Kategorie: Péče o zahradu | 02.08.2011

Pokud zakládáte ovocnou zahradu, anebo ji obohacujete o nové ovocné druhy, vybírejte rostliny tak, aby Vám přinesly rovnoměrnou úrodu. To znamená, aby vegetační období Vaší zahrady bylo co nejdelší.

Prostor a poloha
Vedle rozložení sklizně je třeba vzít v úvahu také místo, které máme k dispozici, stejně jako vhodný výběr stanoviště pro jednotlivé keře a stromy.   

Výběr ovocných stromů
Pokud Vaše zahrada není příliš velká, vybírejte takové ovocné stromy, které nemají příliš velké koruny, jako jsou švestky nebo višně. Třešně jsou z tohoto důvodu vhodné pouze do velkých zahrad. Také meruňky tvoří poměrně rozlehlé koruny, větší problém však spočívá v jejich teplomilnosti. Pokud jde o jabloně a hrušně, volbu konkrétních odrůd doporučujeme zkonzultovat se zkušeným sadařem, anebo prodejcem ovocných dřevin. Tuto možnost máte například při příležitosti akcí, jako je Zahrada Čech.    

Pěstování ovocných keřů
Ovocné stromy vyžadují pravidelnou péči, nejen hnojení a zalévaní, ale především řez a ochranu proti škůdcům. Ovocné keře, jako jsou maliny, ostružiny, angrešty, nebo rybízy jsou mnohem méně náročné na pěstování. Především maliny a ostružiny jsou velmi vděčné, kromě zdroje vitamínů mohou posloužit i jako alternativa okrasných keřů. Ostružiníky navíc mohou obrůstat pergolu. Angrešty doporučujeme pěstovat jako stromky.        

Přečtěte si také

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.