Okurky potřebují teplo, slunce a dostatek živin



Kategorie: Pěstujeme zeleninu | 25.06.2011

Okurky se podle způsobu použití dělí na salátové okurky a nakládačky. Oběma druhům je však společné, že mají vysoké nároky na teplo.

Pěstujeme okurky
Okurky vyžadují teplo, slunce a dobře propustnou půdu plnou živin. Pokud nemáte skleník, doporučujeme Vám vyrobit pro okurky alespoň fóliovník. Stačí jednoduchá dřevěná konstrukce zakrytá fólií. Pro zahrádkáře jsou vhodné již předpěstované sazenice. Pokud chcete okurku vysévat, pak do hloubky kolem 3 centimetrů a po 3 semenech (z důvodu snížené klíčivosti semen). Nejzávaznější chorobou postihující okurky je plíseň okurková. Jako preventivní opatření lze doporučit vyvázání rostlin na tyčky.

Okurky v kuchyni
Okurky mají ve studené kuchyni nezastupitelné místo. Připravují se z nich různé osvěžující předkrmy, nejčastěji saláty, ale i pomazánky. Níže Vám přinášíme recept na oblíbenou řeckou pomazánku z tvarohu a okurek, která je známá jako tzaziky. Okurky obsahují 95% vody, a proto jsou součástí redukčních diet.     

Náš recept: Tzaziky  
Suroviny:
1 vanička tučného tvarohu
150-200 g strouhaných okurek
2 stroužky česneku
1 lžíce olivového oleje
koprová nať
tymián
sůl
olivy na ozdobu
  
Příprava:
1. V misce utřeme tvaroh s česnekem, olejem a solí.
2. Přidáme sekanou koprovou nať a tymián.
3. Nakonec vmícháme strouhané okurky.
4. Ozdobíme olivami a snítkem kopru.
5. Podáváme s pečivem jako předkrm. 

Dobrou chuť!

Okurkové zajímavosti
Okurka je původně liánovitá rostlina, která pochází z Indie. To, že se z ní stala poléhavá rostlina s chutnými plody, je výsledkem mnohasetletého šlechtění.

Přečtěte si také

Cibule má raději sucho než vlhko
Hlávkový salát je klasický zeleninový druh

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.