Cibule má raději sucho než vlhko



Kategorie: Pěstujeme zeleninu | 18.06.2011

Pokud se na zahrádce rozhodnete pěstovat cibuli, pěstujte ji ze sazečky. Dále je dobré vědět, že cibule má raději sucho než vlhko, a to zejména ve druhé části svého vegetačního období.

Pěstujeme cibuli
Cibuli na zahrádce je nejlepší pěstovat ze sazečky. Výsev provádíme na přelomu března a dubna. Cibulky sázíme do řádků za dodržení vzdálenosti cca 12 cm.  Přitom je nevtlačujeme příliš hluboko do půdy. Špička by měla být v jedné linii s povrchem půdy. Během vegetačního období cibuli okopáváme, můžeme ji lehce přihnojit, nikoli však chlévským hnojem. Se zálivkou raději opatrně, cibule preferuje spíše sucho. Jakmile začne cibulová nať žloutnout a rostliny polehnou, přichází čas sklizně. Cibuli jemně vytáhneme ze země, a svážeme do svazků cca po 10 až 15 rostlinách. Svazky cibule necháme zavěšené doschnout na teplém místě.      

Cibule v kuchyni
Cibule je v kuchyni takřka nepostradatelná. Stačí jen zalistovat kuchařkou, abyste si uvědomili její význam.      

Náš recept: Pikantní cibulové kroužky
Suroviny:
3 větší cibule
8 lžic hrubé mouky
2 vejce
sůl
1 kávová lžička jedlé sody 
grilovací koření
dle potřeby 1-2 lžíce vody
olej na smažení

Příprava:
1. Cibule oloupeme, nakrájíme na kolečka a opatrně rozebereme naČ kroužky.
2. Kroužky lehce zaprášíme moukou a obalíme v těstíčku, které jsme si připravili ze směsi vajec, soli, jedlé sody, mouky a koření.
3. Kroužky opečeme na oleji a podáváme jako chuťovku k pivu, jako předkrm, anebo jako hlavní jídlo s bramborem a tatarkou. 
  
Dobrou chuť!

Cibulové zajímavosti
Cibule byla ve starém Egyptě hlavní potravou dělníků, kteří stavěli pyramidy, a to protože obsahuje mnoho vitamínů a dalších zdraví prospěšných látek. Mezi důležité prvky patří například zinek, vápník, jód a železo.    

Přečtěte si také

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.