Nyní je nejvhodnější čas na výsadbu živého plotu!



Kategorie: Okrasná zahrada | Péče o zahradu | Pěstování | 19.04.2018

Živé ploty jsou stále častěji k vidění na českých zahradách, kde postupně nahrazují klasiku v podobě dřevěného či kovového plotu. Přednost jim dávají především ti, kteří si chtějí svůj dům nebo zahradu oplotit v přírodním duchu a naopak netouží po narušení celkového dojmu tradičním plotem.

Živé ploty plní hned několik funkcí. V první řadě oddělují zahradu od okolí, což je činnost, která se o nich tak nějak očekává. Působí ale i jako příjemný estetický prvek, který každé zahradě rázem zvýší úroveň. Mimoto vyšší živé ploty dokážou snížit okolní hluk, prašnost na zahradě a naopak zvyšují vzdušnou vlhkost.

Kdy je správná doba na založení živého plotu?

Chtěli byste mít kolem svého domu nebo zahrady udržovaný živý plot, který by přispěl k příjemnému vzhledu vašeho pozemku, zabránil cizím pohledům v narušování vašeho soukromí a zlepšil kvalitu ovzduší? V tom případě se určitě zamýšlíte nad tím, kdy je vhodná doba pro jeho založení.

 Živý plot můžete založit od jara do podzimu, takže právě teď je pro to ta správná doba. Jaro je za dveřmi, příroda se začíná pomalu probouzet a studená zima se s námi konečně loučí. Samozřejmě je vždy potřeba přizpůsobit dobu konkrétnímu typu dřeviny, nicméně stále platí, že živý plot můžete založit po celé vegetační období.

Jak založit živý plot?

Už máte jasno, že na své zahradě chcete živý plot. Stejně tak už víte, že k jeho založení můžete přistoupit klidně již teď, když jaro začíná. Teď už vám jen zbývá vědět, jak při založení živého plotu správně postupovat.

Nejdříve je potřeba připravit jámy, do kterých vložíte kořenový obal. Jámy doporučujeme obohatit o substrát odpovídající vámi vybranému druhu dřeviny - jako vhodná volba se jeví zahradnický substrát, organické hnojivo, substrát s rašelinou nebo pomalu rozpustné hnojivo. Těsně po výsadbě keřů je potřeba zastřihnout výhony, abyste vyrovnali podzemní a nadzemní část rostlin - ty se pak daleko lépe zakoření. Jámy zahrňte dostatečným množstvím substrátu a udusejte. Pravidelně zavlažujte.

 

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.