Jak připravit stromy na zimu



Kategorie: Péče o zahradu | 23.11.2017

Zahrada nám v průběhu roku poskytuje příjemné útočiště, kde nabíráme síly a relaxujeme. Ovocné stromy a keře nám v průběhu léta a podzimu poskytují lákavé a chutné plody a mnoho potřebných vitamínů. Aby nám tyto své poklady poskytly i následující rok, je nutné se o porosty postarat a před zimou je řádně ošetřit, aby mohly dobře odpočívat a nabírat síly.

Prořezání stromů

Prořezávání stromů je důležité pro jejich produktivní růst a pro lepší výnosy. Díky průřezu také stromu dodáváme lepší tvar a udržujeme jej v takové velikosti, jaká vyhovuje podmínkám daného prostoru a zahrady. Prořezání stromů je nutné provést v období, kdy ještě nemrzne, aby větve v řezu nezamrzly. Je důležité tyto řezy ošetřit a k tomu se užívá tzv. štěpařský vosk.

omlazeni stromu

V prořezávání stromů rozlišujeme 3 druhy řezů:

výchovné řezy - u mladých stromů, tyto řezy zajišťují správný poměr mezi kořenovou a nadzemní soustavou

• udržovací řezy - u zralých stromů v plodnosti, odstraňují se nevhodné výhony a větve)

• zmlazovací řezy - u starých a zanedbaných stromů, ořezání poškozených a hustých větví pro navrácení vitality stromům

strihani stromu

Ochrana stromků před mrazem

Některé zahradní dřeviny a stromky je před zimou třeba zabalit a ochránit tak před vymrznutím. V prvním kroku je důležitá dostatečná zálivka před zimou, aby rostliny nezaschly. V dalším kroku je potřeba k rostlinám přihrnout zeminu a tu následně pokrýt chvojím. U mladých růží je možné kmínek a korunku zabalit do juty nebo netkané textilie. Nikdy není dobré používat igelit, protože obal musí být prodyšný. Má-li růže objemnější korunku, je důležité ji vystlat chvojím, aby nevymrzla a následně zabalit.

ochrana stromku pred mrazem

Ochrana stromků proti okusu

Kromě mrazu může stromkům ublížit také divoká zvěř. Mohou kmeny stromků okousat a tím strom nenávratně poškodit. Výbornou ochranou je obalit kmeny stromků králičím pletivem a na větve a koruny stromů nad pletivem je dobré použít repelentní nátěr, který zvěř odpuzuje. Zahradu je třeba připravit na zimu kompletně a tím je i shrabání listí. Pokud zůstane listí ležet na zemi, mohou se v něm množit různí škůdci, choroby a plísně.

 

 

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.