Jak se na podzim postarat o trávník?



Kategorie: Rok na zahradě | 09.10.2017

Podzim je tady. Stačí pohlédnout z okna a o podzimní nadvládě tak nemůže být sebemenší pochyb. Společně s barevným obdobím přichází nejen první ranní mrazíky, ale i nutnost postarat se o zahrádku a připravit ji tak k zimnímu spánku.

Jednou z důležitých zahradních činností je péče o trávník, kterému byste během těchto dní měli věnovat dostatek vašeho času a pozornosti. Jak se tedy správně postarat o trávník na vaší zahrádce, aby ve zdraví přečkal zimu a příští rok opět dělal parádu?

Zbavte trávník listí

Úplně první věc, kterou můžete na zahrádce začít, je hrabání spadaného listí. Tím je podzim typický, stromy se zbavují starých lístků zbarvených do nejrůznějších odstínů. Vyzbrojte se tedy hráběmi a vydejte se na zahradu. Spadané listí můžete uložit na kompost.

kompostovani

Naposledy trávu posekejte

Před nástupem zimy je potřeba trávník naposledy posekat, s čímž můžete počkat až do listopadu. Důležité ale je posekat trávník ještě před první sněhovou nadílkou - dejte si na to pozor. Doporučujeme trávník posekat maximálně na výšku 4 cm. Během této činnosti dbejte na to, abyste z trávníku odstranily všechny zplstnatělé zbytky. Jestliže jste přes léto sekali trávník bez koše a posečenou trávu na něm nechali ležet, je teď potřeba ji odstranit. Poslouží vám k tomu artikulační hrábě, máte-li větší zahradu, povolejte si na pomoc vertikulátor.

sekani travy

Dopřejte trávníku

výživu Jakmile shrabete listí, posekáte trávu a trávník zbavíte zplstnatělých zbytků, je na místě trávník pohnojit a vyživit. Na podzim jsou ideální speciální hnojiva s velkým obsahem draslíku, díky kterému se tráva zocelí a trávník tak hravě přečká zimu bez úhony. Hnojivo aplikujte nejlépe v době mezi zářím a říjnem.

Ochraňte trávník před chorobami

Na co byste určitě neměli zapomenout, je ochrana trávníku před vznikem chorob a plísní. K tomu slouží speciální přípravky proti plísním, kterými stačí trávník před zimou ošetřit.

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.