Jahodiště v srpnu



Kategorie: Péče o zahradu | 31.07.2011

Péče o jahodiště v srpnu záleží na odrůdě pěstovaných jahod. U stáleplodících jahodníků začíná hlavní doba sklizně, zatímco jednouplodící odrůdy si zaslouží omlazovací kúru.

Druhy jahodníků
Hlavní sezóna stáleplodících jahodníků nastává právě v srpnu. Pokud neprší, rostliny každý den zaléváme. V období dešťů podkládáme větévky s plodu slámou nebo černou fólií, aby neuhnívaly plody. Naopak jednouplodící jahodníky, které už mají po sezóně, neudržujeme ve vlhku. To se samozřejmě netýká nové výsadby, která potřebuje mohutnou zálivku. V srpnu je vhodná doba k výsevu měsíčních jahodníků. Před výsevem záhonek okopeme, pohnojíme a zavlažíme. Semena zatlačíme prkénkem a na 2 týdny zakryjeme mulčovací fólií. Po odstranění fólie rostliny zavlažíme, vyplejeme a jakmile se objeví listy (alespoň šest), můžeme rostlinky přesadit na trvalé stanoviště.     

Jak zvýšit výnosy napřesrok
Pokud chceme zvýšit výnosy napřesrok, provedeme omlazovací kúru. Nejprve odstraníme oschlé listy. (Odlistění jahodníků je dobrou prevencí před roztočem jahodníkovým. Pokud se už tento škůdce na listech objevil, dvakrát v intervalu 4 dní napadené listy potřeme speciální přípravkem proti roztoči jahodníkovému.) Pak sestříháme šlahouny. Na závěr kůry jahodníky přihnojíme. Můžeme použít koňský hnůj. Mezi jahodníky není radno nechávat volné místo. Hrozí totiž poškození kořenů háďátky. K ochraně kořenů jahodníků doporučujeme vysít do volných míst špenát nebo petržel.  

Přečtěte si také

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.