Duben na zahradě



Kategorie: Rok na zahradě | 01.04.2012

Jaké zahradní práce si žádá druhý jarní měsíc? Výsadbu trvalek, výsev letniček, oživení trávníku, výsadbu vybraných zeleninových druhů, boj proti škůdcům a mnoho dalších. V dubnu je zahradnická sezóna v plném proudu.

Okrasná zahrada
Duben je ideální měsíc na výsadbu trvalek, jako náprstník, žluťucha, zvonek, bohyška nebo kapradina, stejně jako okrasných travin. Jiřiny a gladioly vysazujeme na přelomu dubna a května. Letničky můžeme volně vysévat do půdy. V dubnu začíná sezóna sekání trávníku. Starý trávník posekáme co nejníže a důkladně provzdušníme. Dosejeme mezery.   

Užitná zahrada
Na užitné zahradě řežeme broskvoně, sázíme vinnou révu, kiwi a stáleplodící jahodníky. Pokud je sucho, hojně zaléváme ovocné dřeviny, aby jim v červnu před sklizní neopadávaly plody. V dubnu sázíme hlávkový salát, karotku a letní ředkev. Sejeme hrách a pór. Nezapomeneme ani na bylinky, jako je kopr a máta. Na teplém místě si předpěstováváme okurky, tykve a melouny. 

Plevele a škůdci
V dubnu okopáváme záhony, abychom se zbavili plevele, jako je především pýr a svlačec. Na pletí je ideální doba po dešti, neboť rostliny jdou dobře vytáhnout z půdy. Dále bojujeme proti mravencům a mšicím. Krtky nehubíme, ale zaháníme. Běžným odpuzujícím prostředkem je dusíkaté vápno, které sypeme krtkovi do chodeb, aby se přestěhoval jinam. Jahodníky ošetříme proti plísním.      

Přečtěte si také

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.