Květen v zahradě



Kategorie: Rok na zahradě | 01.05.2013

Květen je jeden z nejkrásnějších měsíců v roce. Pro zahrádkáře však znamená hodně práce. Musí sít, vysazovat a přihnojovat. Víte přesně, kdy co udělat?

Práce před ledovými muži
Ještě než přijde Pankrác, Servác a Bonifác, měli bychom vysadit letničky a popínavé rostliny. Dále je třeba provést první etapu výsevu trávníku, případně dosevu na holých místech. Na začátku května bychom měli dále vysít zeleninu, jako jsou fazole, hrách, okurky, rajčata a patison. Předpěstované bylinky poputují z kořenáčů do záhonu. V okrasné zahradě bychom měli ostříhat odkvetlé jarní trvalky a naočkovat růže proti škůdcům. Na prvního máje se nezapomeňte políbit pod rozkvetlým stromem.       

Ve druhé polovině května
Po zmrzlících vysejeme na záhon pozdní mrkev a řepu. Je čas také na ledový salát, pórek, růžičkovou kapustu a kopr. Zeleninové záhony potřebují okopávat. Pokud je suchý květen, musíme rostliny zalévat. Začínáme s přihnojováním a prohazováním kompostu. Koncem května věnujte zvýšenou pozornost trávníku, posekejte a provzdušněte. Nezapomeňte vysít dvouletky a vodní rostliny. Již nyní je třeba pamatovat na úrodu meruněk, broskví, ale i jablek, hrušek a švestek. Ovocné stromy potřebují zaštipovat ve výhonu.     

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.