Domácí ocet z nespotřebované úrody



Kategorie: Sezónní recepty | 27.01.2012

Máte ve sklepě přebytky jablek nebo hroznového vína? Připravte si z nespotřebované úrody ovoce vynikající domácí ocet.

Domácí ocet z jablek
Jablečný ocet příznivě ovlivňuje zažívání a zkrášluje pokožku. Nejlepší je ten, který si připravíme doma. Postup při výrobě domácího octa: Omytá jablka nakrájíme na čtvrtky a vložíme do lisu nebo odšťavňovače. Získanou šťávou naplníme demižon, přidáme hrst slupek s jádřinci a lžíci instantního droždí. Směs necháme odstát asi 1 měsíc. Přitom pravidelně sbíráme shora octovou plíseň. Nakonec tekutinu přefiltrujeme přes plátno a slijeme do lahví.  

Domácí ocet z vína
Podobné účinky má také vinný ocet, který je nezastupitelný v kuchyni. Postup při výrobě domácího octa z vína je obdobný. Pouze jablka nahradíme hrozny vína. Můžeme použít bílé i červené. 

Přečtěte si také

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.