Zlatý déšť je okrasný keř i strom



Kategorie: Okrasná zahrada | 28.01.2014

Názvem zlatý déšť se označuje hned čtveřice keřů, nejčastěji se jedná o nepravý zlatý déšť, kterým je zlatice převislá, nebo její příbuzná zlatice prostřední. Původně se však tímto názvem pyšnil pouze pravý zlatý déšť, a to štědřenec odvislý nebo alpský, okrasný strom z čeledi bobovitých, jehož žlutá květenství působí dojmem jako by skutečně pršelo zlato.

Zlatý déšť neboli zlatice
Jako první vykvétá poměrně brzy na jaře zlatice, oba druhy zlatice - převislá i prostřední patří mezi nejoblíbenější okrasné keře našich zahrad. Jejich krásně žluté květy jsou ozdobou každé zahrady, a zároveň potravou pro včely. Protože zlatice vydrží dlouho ve váze, používá se také k dekoraci interiéru. Jedná se o velice odolný keř, který nevyžaduje takřka žádnou péči. Aby hojně kvetl, potřebuje pravidelně prořezávat.  

Zlatý déšť jako strom
Jinak je tomu v případě stromu, štědřence odvislého nebo alpského, který je o něco náročnější. Pokud chcete, aby Vám kvetl, dopřejte mu odpovídající podmínky. Zásaditou půdu zkvalitněnou přídavkem kompostu, nejlépe na jaře a na podzim. Pokud je na Vaší zahrada půda příliš kyselá, přisypte ke kořenům stromu trochu vápna. V případě, že máte děti, měli byste vědět, že zlatý déšť je silně jedovatý. Jedovaté jsou především květy a plody.     

Foto: Sxc.hu 
 

Přečtěte si také

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.