Zázračný strom Jinan dvoulaločný



Kategorie: Okrasná zahrada | Pěstování | 23.05.2017

Jinan dvoulaločný - neboli ginkgo biloba - pochází ještě z období dinosaurů. V původním nalezišti se už téměř nevyskytuje, pro svoje účinky je ale hojně pěstovanou rostlinou především v západních kulturách.

Jinan se dlouhodobě spojuje se zlepšováním mozkových funkcí a nálady, zejména u starších lidí. Jsou prokázané pozitivní účinky této rostliny na zlepšování paměti a soustředěnosti a to i u určitých druhů demence včetně Alzheimerovy nemoci. Ginkgo biloba tedy představuje semínko naděje pro vážně nemocné.

Jak jinan pěstovat
Stromy ginkgo biloba se v hojné míře pěstují především v Číně a v Japonsku a jsou považovány za posvátné stromy. Pro jinan jsou typické vějířovité, srdcovitě vykrojené listy. Je to dvoudomá rostlina, takže aby měl strom i plody, musí se vedle sebe pěstovat samčí a samičí rostlina. Plody jsou švestkovité, poměrně nepříjemně páchnoucí. Stromy jsou opadavé a na podzim se krásně zbarví dozlatova. Tento v mnoha kulturách posvátný strom je mrazuvzdorný a snese tak i chladné podnebí, preferuje ovšem slunné stanoviště. Stromy jinanu rostou velmi pomalu a jsou tak záležitostí často pro několik generací.

Drahocenné listy
Mnoho laiků si při vyslovení názvu ginkgo biloba vybaví typické listy této rostliny. Jsou vyobrazovány na mnoha potravinových doplňcích a vitamínech, které právě ginkgo obsahují. Jinan byl zkoumán rozsáhlými laboratorními výzkumy a jeho pozitivní účinky na zdraví jsou dostatečně prokázány.

Látky obsažené v této rostlině mají silné antioxidační a protizánětlivé účinky, mohou se využívat při léčbě závratí, hučení v uších nebo při astmatu. Jedním z typických problémů, kdy ginkgo biloba pomůže, je pocit studených rukou a nohou. Látky v rostlině ginkgo pomáhají zlepšit průtok krve v tepnách a žilách a tím díky lepšímu krevnímu zásobení mizí tyto nepříjemné pocity chladných končetin. Neocenitelnou pomocí je schopnost rostliny pomoci zlepšit funkce mozku a zejména podpora paměti. Na pozoru ovšem musí být těhotné a kojící ženy, protože ty nesmějí jinan vůbec užívat.

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.