Zastřešená pergola je nejen funkční, ale i hezká



Kategorie: | 26.06.2014

Většina z nás má u domu nebo na zahradě pergolu, která je ideální pro letní setkání s přáteli nebo grilování. Většinou jde o dřevěnou konstrukci, která trpí vlivy počasí, a proto je nutné ji opět renovovat, protože barva z loňska vybledla nebo se dokonce loupe.

A v tom nás napadne: když bude pergola zastřešená, nejen že nás ochrání před deštěm a horkými slunečními paprsky, ale zároveň skryje dřevěnou konstrukci, která nebude tolik trpět. Zvýší se tím doba její použitelnosti a zároveň se sníží náklady na její udržování. Navíc do budoucna ušetříme spoustu času, který již nemusíme opakovaně věnovat broušení, natírání …

Rozhodli jsme se zastřešit pergolu
Jsme nároční, a tak od prosklení očekáváme víc, než jen funkčnost. Rádi bychom za přijatelnou cenu dostali i trochu toho designu… Soused má na pergole trapézové desky z polykarbonátu.

Trapézové desky

Nejlevnější, přesto velmi dobře funkční řešení se snadnou montáží
My chceme víc, a tak pátráme po trhu s plastovými deskami a hledáme, co by se nám líbilo. Klasické komůrkové polykarbonátové desky – ty už má kde kdo.

Stříška z polykarbonátu

Jsou rovněž cenově dostupné, ale ty krycí lišty, kterými se překrývají spoje… to se nám moc nelíbí, protože na pergolu vidíme i z druhého patra našeho domečku. Jednoduché řešení: Zámkové desky z polykarbonátu CLICK.

Zámkové desky z polykarbonátu CLICK

Jedná se o desky tl. 16mm, které mají spoj řešený pero-drážkou. Při montáži tak používáme jen minimum příslušenství: spodní pryž na polepení konstrukce, zaklapávací desky Click šíře 25cm (v délkách až 6m), vruty a podložky. Nakonec dáme pár hliníkových ukončovacích profilů, aby se nám v komůrkách nezabydlel hmyz. A je hotovo.

Jo a ještě něco:
potřebuji světlo? Volím čiré desky a stříbrné eloxované alu profily. Chci co nejvíce zatemnit? Pak volím kouřové (hnědo-bronzové) polykarbonátové desky Click a k nim si zvolím hliníkové příslušenství s dřevodekorem.

Hliníkové profily s dřevodekorem

Vše je hezky sladěné, jednoduchá montáž – co víc si přát? Navíc desky Click 16 díky své pevnosti ve směru toku dešťové vody potřebují příčné latě po 80 – 120 cm, což naše pergola splnila.

Pokud jsem ještě náročnější a nechci mít sice hezké, ale polykarbonátové zastřešení?
Mám možnost zvolit designově velmi zdařilou variantu – komůrkové plexisklo Plexiglas ALLTOP.

Komůrkové plexisklo ALLTOP

Tyto komůrkové desky z plexiskla mají celou řadu předností: propustnost světla 91% (pro porovnání: Click 16 čirý dosahuje 80%), propouští část UV záření, což podporuje růst a barevnost rostlin, úprava No-Drop proti rosení na všech stranách desky.

No-Drop proti rosení

No-Drop je úprava, která ze spodní strany zamezuje rosení desky, na horní straně a uvnitř komůrek se projevuje tak, že nejsou vidět kapičky - např. při drobném dešti deska zůstává pořád čirá – voda nezůstane ve formě kapiček, ale rozptýlí se do vodního filmu. Nejdůležitější je ale design – no řekněte sami: široké komůrky, robustní materiál, pevné a silné stěny odolné krupobití… nelíbí se vám snad?

pergola Alltop

Chcete ušetřit peníze za barvy? Chcete mít v létě klid? Chcete mít doma něco nového? Chcete zvýšit užitnou hodnotu svého posezení?
Pokud jste alespoň jednou odpověděli kladně, pak víte, že zastřešení pergoly je ta správná cesta. Teď už jen zvolit vhodný materiál. Široké spektrum prosklívacích materiálů naleznete u významného distributora s mnohaletou tradicí – firmy Zenit. Využít můžete i snadného nákupu v e-shopu, využít bohatých znalostí prodejců, kteří Vám ochotně poradí.

ZENIT

 

 

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.