Září v zahradě



Kategorie: Rok na zahradě | 01.09.2012

V září je zahrada krásně barevná a plná plodů, které potřebují sklidit a zpracovat. Hlavní roli hrají rajčata, jablka a hrušky.

Okrasná zahrada
Okrasná zahrada pomalu odkvétá. Odkvetlé trvalky potřebují odstřihnout, a to těsně nad zemí. Počátkem září vysazujeme do záhonu dvouletky, jako je proskurník, zvonek, anebo náprstník. V září a říjnu je ideální doba na výsadbu jehličnanů. Skalka potřebuje důkladné pletí, protože plevel na rozdíl od skalniček přes zimu sílí. Skalničkám, kterým jsou vidět kořeny, doplníme půdu. Teplomilné kbelíkové rostliny, které jsou citlivé na chlad a mráz, včas přeneseme do místnosti. Růže ohrožuje padlí nejvíce v září, a proto na ně preventivně použijeme postřik. Trávník vyžaduje plné hnojení a pravidelné ranní kropení, pokud neprší. V září trávu sečeme kratčeji než v parném létě.    

Užitná zahrada
Jablka a hrušky je třeba česat ve správný čas. Předčasně sklizené plody chutnají mdle a jsou náchylné k hnědnutí slupky, pozdě sklizené plody zase hnijí a moučnatí. Malvice je nejlepší skladovat na lískách v jedné vrstvě. Vlašským ořechům můžeme pomoci setřásáním, nikdy je však netrháme nezralé. Broskvoně a švestky po sklizni prořežeme. Rybízové keře rozmnožujeme pomocí řízků. Na zeleninové zahradě sklízíme rajčata a vyséváme ředkvičky, špenát, polníček a reveň rebarboru.

Přečtěte si také

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.