Zahradní skalky nepotřebují mnoho místa



Kategorie: Okrasná zahrada | 12.06.2011

Zahradní skalky představují oblíbený způsob, jak zkrášlit zahradu. Výhodou zahradní skalky je, že si ji mohou dovolit nejen majitelé větších, ale i menších zahrad.

Nenáročné na prostor
Takřka na každé okrasné zahrádce najdeme zahradní skalku. Tato zahradní díla se těší velké oblibě profesionálních i amatérských zahrádkářů především ze dvou důvodů. Zaprvé jsou nenáročné na prostor. Skalku lze založit i na zahrádce, která je velká jako dlaň. Zadruhé zahradní skalky esteticky obohacují okolí našeho domu.

Zahradní skalka krok za krokem
Při zakládání zahradní skalky je třeba dodržovat jisté zásady. Klíčová je volba správné polohy. Ideální je východní svah. V případě rovinatého pozemku by měla skalka navazovat na nějaký objekt, např. na zídku. Skalka nepatří do stínu, protože skalničky mají rády sluníčko. Aby skalka dobře vypadala, je třeba promyslet uspořádání kamenů. Kameny by měly opticky tvořit jeden celek. Skalkám sluší staré, omšelé kameny, které mají odpovídající patinu. Nakonec přichází na řadu volba rostlin. Nezapomeňte vytvořit skalničkám vhodné podloží, nejlépe ze směsi štěrku a písku. Náš tip: Skalničky nakupujte v zahradnictví, kde Vám poradí s výběrem. Dobrým pomocníkem je náčrt skalky a jejích kamenů a orientační seznam rostlin.         

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.