Zahradní skalka, víte jak na ní?



Kategorie: Rady a tipy | 01.03.2011

Zahradní skalka je ozdobou každé zahrady. Již s prvními slunečními paprsky jara nás může překvapit nádhernými barvami. Vybudování skalky není zas až tak složité. Na počátku je nejdůležitější dobré odplevelení půdy, kterou na skalku použijeme. Věřte, že si tím do budoucna ušetříte mnoho práce.

Nejvíce práce se skalkou je vždy na jaře a na podzim. Ten je vhodný k tomu, abychom mohli provádět potřebné zahradní úpravy. Proto, pokud toužíte po krásné kvetoucí skalce, již tento rok by jste měli začít s jejím budováním. Pro vybudování skalky je ideální přírodně svažitý terén. Pokud jej nemáte k dispozici, můžete jej vybudovat uměle v jakékoliv části zahrady. Když máte vybraný nebo uměle vytvořený svah, je třeba provést asi nejdůležitější část a to, vybrat kameny.

Pokud možno, skalku vytváříme ze stejného druhu kamene. Nejlepší je použít několik větších balvanů, které pak doplníme menšími kusy. Do skalek jsou ideální kameny s různými proláklinami, které můžete osázet mechem a skalničkami.Jestliže je skalka větších rozměrů, pomocí kamenů si vytvoříte i jakási stupátka. Na ta použijte kámen s vhodnou plochou k nášlapu. Je nutné kameny velmi pečlivě usadit, aby se nekymácely a neohrožovaly naši stabilitu při chůzi po nich.

Jaká je nejvhodnější půda?

Převážná část skalniček má ráda lehce kyselou půdu a rozhodně nemiluje přemokření. Při osazování tedy pro ty, které rády kyselou půdu přidáváme do půdy rašelinu a písek.

Nezapomeňte, v místě plánované skalky je opravdu velmi důležité pečlivě odstranit veškerý plevel, jinak si do budoucna přidáte velký problém. Zvládli jste usazení kamenů a terénní úpravy a tak je na čase skalku osadit. Skalniček je na trhu obrovské množství a je velmi těžké se v nich vyznat. Proto se neváhejte zeptat na prodejních místech či třeba na výstavách a v zahrádkářských klubech. I na osazení skalky můžete něco ušetřit, poptejte se v okolí zahrádkářů, jistě Vám v době, kdy se provádí údržba skalky přenechají přebytky.

Kdy vysazujeme rostliny?

Cibuloviny sázíme nejlépe od konce srpna do konce října. Okrasné dřeviny se mohou sázet i později. Jestliže jste si vybrali citlivější druh dřevin, je jistější jej zasadit na jaře, kdy se lépe zakoření.

Kam jakou rostlinu?

Například netřesk je vděčný druh, protože se spokojí i s málem zeminy a kameny přímo miluje. Sasanka rozjasní svými smetanovými květy každý kout zahrady. Bergenie je rostlina, která je velmi nenáročná a tak se jí daří i tam, kde většině ostatních rostlin ne. V žádné skalce by neměl chybět ani lomikámen, jehož různé barevné kombinace rozveselí opravdu každý kout.

Zapomenout nesmíte také na azalky, kuklík a iberis. Vyjmenovat všechny druhy skalniček je opravdu nemožné a tak si pro inspiraci určitě zajděte na nějakou, nejlépe prodejní výstavu, kde jistě získáte tu správnou inspiraci. A pokud jste milovníci skalky a bydlíte v bytě věřte, že miniaturní kousek skalky můžete mít třeba i v keramické nádobě na městském balkoně. Stačí prostě jen chtít.

Zdroj: www.StavimeSen.cz

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.