Zahradní grilování: oblíbené recepty zahrádkářů



Kategorie: Krby, grily, grilování | 17.07.2012

O letních prázdninách je grilovací sezóna v plném proudu. Přinášíme Vám oblíbené recepty zahrádkářů, jak připravit na grilu nejen maso, ale také zeleninu. Recepty jsou vždy pro 4 osoby.

Vepřové kotlety v pepřové marinádě
Na přípravu potřebujeme:
4 středně velké kotlety
2 lžíce olivového oleje
1 stroužek česneku
snítka tymiánu
3 lžíce dijonské hořčice
1 lžíci octa
1 lžíci medu
čerstvě nadrcený pepř a sůl
Postup:
1. Kotlety položíme stranou a z ostatních ingrediencí připravíme marinádu.
2. Kotlety mírně naklepeme rukou a ponoříme je do misky s marinádou tak, aby byly rovnoměrně ponořené.
3. Necháme odležet 2 hodiny, ale můžeme také přes noc. Čím déle, tím lépe.
4. Kotlety ugrilujeme na dřevěném uhlí.   

Zeleninové špízy s houbami 
Na přípravu potřebujeme:
1 cuketu nebo lilek
2 papriky
2 cibule
houby dle chuti a sezóny (žampiony, bedly, hřiby)
grilovací koření
2 lžíce jedlého oleje

Postup:
1. Zeleninu omyjeme, houby očistíme a nakrájíme na silnější plátky.
2. Plátky obalíme ve směsi grilovacího koření a oleje.
3. Pak je střídavě napícháme na vidlice a ugrilujeme.
4. Ke špízům se skvěle hodí sladká chilli omáčka na kuře.  

Plněné papriky na grilu
Na přípravu potřebujeme:
8 paprik
2 nožičky paprikové klobásy
2 menší cibule
4 hermelíny
grilovací olej na potření
pepř   
Postup:
1. Papriky omyjeme, odkrojíme jim spodky (které nevyhazujeme, neboť je budeme ještě potřebovat) a zbavíme je jadřinců.
2. Papriky naplníme pokrájenými kousky klobásy, sýra a cibule (vnitřek můžeme nastavit tvarohovým sýrem nebo rajčaty) přiložíme k nim spodky a uzavřeme náplň.
3. Pokud se nám papriky otvírají, můžeme je propíchnout špejlemi po celé délce, která bude držet uzávěry.   
4. Nakonec papriky lehce potřeme grilovacím olejem a dle chuti posypeme pepřem.  

Foto: Pixmac.cz

Přečtěte si také

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.