Zahradní domek není jen praktický pomocník



Patříte také mezi ty, jejichž koníčkem je pěstování vlastního ovoce a zeleniny? Je zahrada vaší chloubou a místem aktivního odpočinku?

Pokud jste si na některou z otázek odpověděli kladně, jistě jste již mnohokrát narazili na problém, kam uskladnit zahradní sekačku, nářadí, gril a další zahradní vybavení. Ne každý má objemnou garáž nebo sklep, která dokáže pojmout tolik zahradních pomocníků, případně dalšího vybavení. Elegantním řešením, jak vyřešit problém se skladovacím prostorem tak nabízejí zahradní domky a chatky.

Je lepší malý domek nebo větší chatka?

To záleží pouze na tom, jakému účelu bude zahradní domek nebo chatka sloužit a také na tom, kde v zahradě a kolik místa můžete domku nebo chatce vyčlenit. Pokud hledáte jednoduchý skladovací prostor například pro uskladnění sekačky, jízdních kol a pár kousků zahradního nářadí, postačí malý a účelový zahradní domek. V případě, že očekáváte od zahradního stavení o něco širší využití nebo plánujete skladování více nebo větších zahradních pomocníků (např. zahradní traktor, nábytek atd.), doporučujeme volit větší zahradní chatku. Ta již nabízí dostatek prostoru. Navíc se dá vybavit i jednoduchým nábytkem a může tak sloužit i jako prostor pro krátkodobé obývání. Skvělou volbou mohou být zahradní chatky například pro majitele zahrad v zahrádkářských koloniích, kde chybí nejen možnost uskladnění vybavení, ale i možnost přespání. Zahradní domky ve srovnání s chatkami nabízejí méně prostoru a jsou tak určené primárně pro uskladnění materiálu a vybavení.

Zahradní chatka Delta Kevin Eko

Jaký materiál je nejlepší?

Pokud chcete doplnit vaši zahradu o vzhlednou stavbu působící navenek přírodním dojmem, doporučujeme volit domek nebo chatku ze dřeva. Tento přírodní materiál má tu výhodu, že domek (či chatka) krásně splyne s přírodním rázem zahrady a nepůsobí tak nijak rušivě. Dřevěné zahradní domky a chatky mají ale i nevýhodu, a tou je nutnost pravidelné údržby. Každoročně je nutné obnovit ochranný nátěr, který chrání dřevo před škůdci a nepřízní počasí. Je dobré také podotknout, že velké zahradní chatky se dělají pouze ze dřeva, tam se tedy pravidelné údržbě nevyhnete. Náplastí však může být ale široká nabídka modelů, ze kterých lze vybírat a také to, že u řady modelů zahradních chatek je možné volit například typ a velikost oken, dveří, případně typ střešní krytiny, zkrátka chatku si tak můžete do velké míry přizpůsobit vašim potřebám a očekáváním. Menší dřevěné domky mají většinou tzv. panelovou konstrukci, která umožňuje velice rychlé a snadné postavení. Větší dřevěné chatky mají konstrukci srubovou a jejich postavení je o něco náročnější. Zahradní domky se ve srovnání s chatkami vyrábějí v jasně daných rozměrech a půdorysech a volit je můžete hned z několika typů materiálů. Velice oblíbenými materiály jsou plech a plast, které ve srovnání se dřevem nabízejí výhodu v prakticky nulové potřebě po údržbě. Jejich stavba je jednoduchá a dá se zvládnout za pár hodin.

Kde zahradní domek nebo chatku koupit?

Míst, kde lze tohoto praktického pomocníka pořídit, je celá řada. Jednoznačnou výhodou může být nákup přes internet, díky němuž se dají ušetřit nemalé peníze. Někteří internetoví prodejci navíc nabízejí i službu v podobě montáže domku nebo chatky přímo na vaší zahradě. Ušetří tak nejen váš čas, ale díky zkušenostem garantují i to, že domek nebo chatka budou postaveny přesně podle pokynů výrobce.

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.