Zahradní chladníčka, hodí se na každou zahradu



Kategorie: Vybavení a technika | 02.03.2011

Malé, velké, střední, mobilní i imobilní zahradní chladničky už v Americe dávno mají! Spolehlivé pomocníky, kteří dokážou zpříjemnit zahradní posezení i grilování. Nepotřebujete ji také i vy?

Od května do října

Když se s námi rozloučí poslední z ledových mužů, a někdy dokonce i o trošku dříve, začíná v našich zeměpisných šířkách sezóna, kdy alespoň ve volném čase žijeme více venku. Čas zahradního grilování, ale také práce na zahradě, nebo posezení. Máme větší pocit žízně než v chladnějším období, zejména když se věnujeme namáhavé zahradnické práci, nebo když u grilu sníme pěkný kousek šťavnatého masíčka. Oblíbené chlazené nápoje však v teple rychle mění svou teplotu, a například takové vlažné pivo není právě lahůdka, že ano, pivaři?

Pokud neradi běháte domů do chladničky, možná by se vám zahradní chladnička mohla hodit. Minimálně do konce srpna, ale někdy klidně i do října. Pak už budete potřebovat spíše termosku.

Mobilní zahradní ledničky

Tou nejjednodušší variantou je poměrně malá, přenosná zahradní chladnička. Trochu vám bude připomínat plastovou tašku, do které vkládáme ledové plastové polštářky, když například cestujeme autem na dovolenou. Tento typ chladničky, který váží jen několik kilogramů, je vhodný také na večírky a zahradní party, kam chcete přátelům přivést nějaký speciální nápoj o správné teplotě. Tyto chladničky dokážou chladit svůj obsah i na méně než minus osmnáct stupňů Celsia (klidně i na minus třicet), a to na poměrně dlouhou dobu, některé dokonce i na tři až pět dní.

Některé mobilní chladničky jsou o něco větší, a to s objemem od čtyřiceti litrů, jsou však dobře mobilní díky svým kolečkům.

Zdroj energie?

A na co jede taková zahradní chladnička? Možností je hned několik. Většinou se jedná o standardní řešení – elektrický proud a kabely, zejména pokud jde o větší spotřebiče. Chladničky udrží nápoje a potraviny v chladu i několik hodin po vypnutí přístroje ze zásuvky, nebo po výpadku elektrického proudu.

Další možnou alternativou je, pořídit si přístroj, který lze dobíjet pomocí baterie. Kromě toho existují i chladničky na LPG, nebo tzv. pasivní.

Větší přístroje

Pojďme se nyní zaměřit na větší přístroje. Nejen ve Spojených státech je obvyklé, vařit přes léto v tzv. letní kuchyni. Tato letní kuchyně, skládající se ze tří stěn, shora zakrytá stříškou, v sobě kromě pracovní linky, stolu se židlemi a tolik oblíbeného grilu k přípravě barbecue zahrnuje také zahradní chladničku. Větší přístroje, jak jsme již zmínili, jsou většinou zapojené v zásuvce a zdrojem jejich energie je elektrický proud.

Tyto větší přístroje jsou buď součástí zmíněných venkovních kuchyní, ale mohou být také doplňkem koutku se zahradním posezením ve větších zahradách.

Co v zimě?

A jak zahradní chladničky, určené na sezónní pobyt, v našem českém případě na období od května do října, přezimují? Venkovní chladnička je vyrobena z odolnějších materiálů než ta klasická, určená pro interiéry, ale nechávat ji venku i v zimě, aby třeba při vánici zapadala sněhem a působila na ni vlhkost, není dobrý nápad, pokud si ovšem nechcete každý rok pořizovat tu nejmodernější venkovní chladničku.

V zimě je dobré tento kus chladícího nábytku zazimovat. Můžete jej přemístit např. do garáže nebo do kůlny. Stejně tak může vaše druhá chladnička přes zimu stát vedle vašeho oblíbeného televizního přístroje. Menší, hezké kousky chladícího nábytku můžete dát prakticky kamkoliv, kde nepůsobí rušivě. Někteří romantici si je dávají i do koupelen. A vlastně proč ne. Proč si nedat kapku vychlazeného sektu v horké vaně plné pěny?

Zdroj: www.StavimeSen.cz

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.