ZAHRADNÍ ARCHITEKTURA V NAŠEM ŽIVOTĚ



Kategorie: Okrasná zahrada | Péče o zahradu | 13.01.2014

Zahradní architektura je důležitá pro dosažení harmonického uspořádání živého i neživého prostředí kolem nás, abychom se v něm cítili dobře, pomáhalo k našemu klidnému a spokojenému životu a zároveň byl zajištěn jeho co nejpřirozenější vývoj.

Takovým prostředím je mimo jiné naše zahrada. Kromě správného výběru vhodných rostlin je důležité i správné umístění cest, vodních prvků, kamenů, účelových prvků (laviček, herních prvků) a také drobných zahradních staveb (pergola, altán, dřevník). Na to vše je tady zahradní architektura, která zároveň řeší také, jakou péči je třeba zahradě dát v průběhu roku a jak ji v pěkném a funkčním stavu udržet po mnoho let.

NÁVRHY ZAHRAD – ZÁKLAD ÚSPĚCHU

Aby naše budoucí zahrada vytvářela ono harmonické prostředí, splňovala všechny naše představy a byla plně funkční po dlouhá léta je třeba, aby byla navržena odborníkem na zahradní architekturu. Základem kvalitního návrhu zahrady, který má smysl, je prohlídka místa budoucí zahrady. Zde se klade důraz na všechny stanovištní aspekty, protože ty všechny kvalitu návrhu ovlivňují. Vedle klimatických a půdních podmínek jsou důležité také okolní stavby, dominantní dřeviny a případné blízké kulturní hodnoty místa či výhledy do krajiny. To vše se zohledňuje, když se vytváří návrhy zahrad. Pro přesnost návrhu zahrady je nezbytné dokonalé zaměření řešeného pozemku včetně případných stávajících objektů. Podklady z katastru, stavební situace – umístění domu na pozemku a další podklady jsou velmi cenné, protože se z nich může vycházet při zpracovávání návrhu zahrady. Stěžejním bodem první konzultace je pak diskuse odborníka na zahradní architekturu s klientem. Je třeba zkrátka vědět představy o budoucí zahradě a Vaše požadavky na to, co má splňovat. Poté se ještě provádí důkladná fotodokumentace, aby byly veškeré aspekty místa (potenciální vlivy na návrh zahrady) dobře zachyceny.

Další konzultace s klientem probíhají obvykle v projekční kanceláři, kdy se v rámci několika setkání doladí návrh zahrady do finální podoby. Na realizace zahrad dle vlastních projektů většina firem v rámci těchto konzultací také standardně připravuje podrobné cenové nabídky. V případě, odsouhlasené cenové nabídky se podepíše smlouva na realizaci zahrady a domluví se přesný termín realizace zahrady.

realizace zahrad

REALIZACE ZAHRAD – PŘEDSTAVY SE STANOU SKUTEČNOSTÍ

V případě realizace zahrad většina společností, poskytuje návrhy zahrad ZDARMA. Funguje to následovně. Pokud realizace zahrady následuje v krátké době po zhotovení návrhu zahrady, bývá návrh zahrady předán zdarma při podpisu smlouvy na realizaci zahrady. V případě delšího časového úseku mezi předáním návrhu zahrady a realizací zahrady, bývá projekt zaplacen a následně odečten z ceny realizace zahrady. Realizace zahrad probíhají v tempu. Přesto jsou zahradníci vázáni některými agrotechnickými lhůtami a klimatickými podmínkami. První fází realizace zahrady bývá postřik totálním herbicidem, který by měl působit 14 – 21 dní, aby byly vyhubeny všechny vytrvalé plevele. Poté obvykle následuje hrubá modelace terénu (terénní vlny, zahradní jezírko), realizace všech drobných zahradních staveb (pergola, altán, dřevník...), případně realizace automatického závlahového systému. Další fázi tvoří jemná modelace terénu – finální úprava terénu, odstranění drobných nerovností zejména na ploše pro budoucí trávník. Dle osazovacího plánu jsou dále vysazovány všechny rostliny, které jsou následně mulčovány zvolenými povrchovými materiály (netkaná textilie + kůra, kačírek...). Poté přichází na řadu případná realizace zahradního osvětlení. Poslední fázi tvoří založení trávníku výsevem či metodou pokládky trávníkových koberců.

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.