Zahrada ve svahu vyžaduje náročné terénní úpravy



Kategorie: Rady a tipy | 31.01.2014

Zahrady ve svahu patří díky své členitosti mezi ty nejkrásnější. Jejich založení však vyžaduje náročné terénní úpravy. Svažitému terénu je pak nutno přizpůsobit i způsob osazení zahrady.

Zahrada ve svahu: co je dobré vědět
Pokud se rozhodneme založit zahradu ve svahu, bez úprav terénu se neobejdeme. Pokud na pozemku stojí dům, doporučuje se nepodcenit statický posudek. Statické posouzení má svůj význam také v případě, že se na svažité zahradě chystáme postavit novou stavbu.
Českým zahradám nejvíce sluší terasy a opěrné zídky z přírodních materiálů, jako je kámen či dřevo (dřevěné hranoly). Pokud zvolíte beton, můžete jej z estetických důvodů obložit cihlami nebo kamínky. Neoddělitelnou součástí svažitých zahrad jsou schody. S ohledem na budoucí využívání zahrady doporučujeme přerušovat schodiště odpočívadly - nejlépe s lavičkou.         

Jak osadit svažitou zahradu
Svažitému terénu je pak nutno přizpůsobit také způsob osazení zahrady. Zahrada ve svahu se vyznačuje výsušnými plochami, které jsou vhodné pro suchomilné rostliny, například pro mateřídoušku tymián, levanduli, tařici skalní, hvozdíky, netřesky a další sukulenty. Jak vidíte, jedná se převážně o typické skalničky. Skalka je také nejkrásnější ozdobou každé svažité zahrady. Pěstovat zde lze s úspěchem také vinnou révu. Rostliny, které mají rády spíše stín, sázíme pouze na severní svah.

Foto: Sxc.hu 

Přečtěte si také

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.