Zahrada pro děti



Kategorie: Zahrada a děti | 01.03.2011

Pokud máte možnost a chuť vytvořit zahradu, ve které budou děti šťastné, spokojené a v bezpečí. Rozhodně vaše myšlenka vytvořit dětem malý ráj nemusí znamenat, že musíte celou zahradu změnit a přestavět od základů.

Stačí vytvořit několik koutů, díky kterým se malý človíček bude cítit určitě spokojený. Výhodou hracích míst v zahradě je opravdu mnoho. Děti se totiž při hře venku naučí trošku jinak uvažovat, umí si hrát samy a budou na čerstvém vzduchu. Nu a přiznejme si, že i my oceníme, když se nám pod nohama chvíli nebude nikdo plést.

Co by určitě měla zahrada pro děti mít?

Pískoviště

Ať už je dítě batolícího věku nebo trošku odrostlejší, budovat hrady nebo i malé bábovičky je prostě baví skoro v každém věku.

Pokud máte možnost vystavět pevné pískoviště, je to jistě ta nejlepší varianta. Přeci jen je větší, než třeba kupované plastové pískoviště, i když i to udělá malému staviteli radost. I pro méně zručné kutily není potíž vystavět za pomoci trámků krásné pískoviště. Nezapomeňte ale na to, aby byla i možnost pískoviště překrýt plachtou či jiným krytem. Písek tak ochráníte nejen před vlivy nepříznivého počasí, ale také před nevítanými návštěvníky, jako jsou třeba psi a kočky.

Houpačka

Houpačka nebo i houpací síť je zábava pro každého, nejen dětského návštěvníka.

Skluzavka

Pro menší děti je skluzavka prostě lákadlo a velké potěšení. Pro ty větší stačí někam pověsit lano a o zábavu je postaráno. Opravdu velkým lákadlem pro děti jsou různé tajné skrýše, stačí třeba shluk keřů nebo stan.

Pro ty šikovnější nebude potíž postavit třeba malý domek, ať již na zemi nebo třeba ve větvích stromů. Každá skrýš udělá dětem radost a věřte, že na ni budou i v dospělosti vzpomínat.

Pozor na bezpečí dětí!

Aby bylo zajištěno mimo zábavy i bezpečí, je třeba dbát na několik důležitých věcí.

Voda ... pokud máte na zahradě bazén, nikdy nenechávejte děti ani na okamžik bez dozoru.

 Ploty a branky…vždy se ujistěte, aby dítě nemohlo ze zahrady vyběhnout na ulici. Branku zajistěte tak, aby ji malé dítě samo nemohlo otevřít.

Rostliny…víte jistě, že všechny rostliny okrasné květiny na zahrad nejsou jedovaté? 

Chemikálie…veškeré zahradní chemikálie mějte vždy v uzamykatelném boxu. Jen tak zabráníte, aby je malý průzkumník používal.

Nářadí…ostrá motyka, vidle, sekyra. Nářadí je nebezpečné a může velmi těžce poranit. 

Když se pustíte do stavby dětského koutku v zahradě, zkuste jej postavit tak, aby na něj bylo z domu vidět, není totiž nad to, mít malé lotříky pod kontrolou.

Zdroj: www.StavimeSen.cz

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.