Začínáme s teraristikou



Kategorie: Dům a chata | 29.11.2022

Jestliže máte v plánu sobě nebo dítěti pořídit terarijní zvířátko, tento článek bude určitě pro Vás. Začneme tím, které zvíře je pro začátečníky vhodné, ať již z důvodu náročnosti nebo například z důvodu alergie.

V prvé řadě bychom si měli nastudovat, co chov toho kterého zvířete obnáší. Z jaké domoviny pocházejí, jaké jsou jejich nároky na zařízení terária, jak se stravují, co potřebují v určitém ročním období, aby prosperovaly a tím měly šanci dožít se vysokého věku. Určitě je zajímavé a důležité zjistit si věk, kterého se určitá zvířata dožívají. Mezi terarijní zvíře patří například i taková želva, která se dožívá několika desítek let. Takže je to úvazek určitě na dlouhou dobu.

Na co myslet před pořízením želvy

Kdybychom se více věnovali informacím při pořizování želvy, tak první otázkou je, zda volit želvu suchozemskou nebo želvu vodní. Co je pro dítě vhodnější nebo také méně náročnější? Co se týká dlouhověkosti, vhodnější bude určitě želva suchozemská. Při chovu želvy vodní nastává první komplikaci už s tím, že potřebuje vodní prostředí. Také je nutno si uvědomit, že když si pořídíte malou vodní želvu, tak Vám v budoucnu může dorůst (samozřejmě podle druhu) i do 30 cm délky. A tak nastává problém, že nám již velikost terária nebude stačit. Také se samozřejmě musí takový vodní prostor udržovat v čistotě, jelikož vodní želva je masožravá a při vyměšování voda, ve které se nachází, zapáchá.

Suchozemská želva má však také svá specifika – na potravu, na možnost vyhřátí se, na utlumení fyziologické aktivity v období zimy. Jak již bylo v úvodu zmíněno, je třeba si načíst z jakého prostředí želva pochází. Většinou je to vyprahlá krajina, kde toho zvířata nemají příliš mnoho ke zkrmení.

A jak je to s hadem?

Při pořizování hada je třeba si uvědomit, že to není příliš společenské zvíře. Otázkou je také, co od chovu takového zvířete očekáváme. Zda si jej pořizujeme pro okrasu nebo například pro možnost rozmnožování. A co potřebujete k zařízení takového terária? Je to vcelku obšírné téma.

Zajímavostí je, že takový had, aby mohl fyziologicky fungovat, musí mít teplotu těla okolo 35 – 40 ºC. Plazi si na rozdíl od savců nejsou schopni udržet tělesnou teplotu a jsou tak odkázání na vnější teplo. V přírodě je to samozřejmě slunce, ale v teráriu nám k tomu poslouží různé žárovky, topné podložky, topné kabely. Jsou však různé skupiny plazů (jako např. pouštní, polopouštní, pralesní), které opět vyžadují různé podmínky chovu.

Chameleon je také velmi oblíbené zvíře

Mezi dětmi je také velice populární chameleon. A opět naráží na jeho velikost, se kterou musíme do budoucna počítat. U nás je nejznámější chameleon jemenský, u kterého však samec může dosáhnout délky 30 – 40 cm. Což již není takový drobeček. Pochází, jak již název napovídá, z oblasti Jemenu, kde přebývá většinou na stromech a sluní se. Tím pádem musí být terárium situováno na výšku a musí obsahovat větve, po kterých bude moci chameleon šplhat. Taktéž je vhodné zvíře a terárium rosit, jelikož lesy, ve kterých žijí mají dosti vysokou vlhkost. Další takovou nestandardní věcí je krmení ještěrů živým hmyzem. To znamená mít doma zásobu sarančat, cvrčků, švábů, což přináší také riziko toho, že nám třeba z krabičky uniknou do prostorů domácnosti.

Zvíře není věc

Takže, abychom předešli situacím, kdy již za dva roky dítě nebo i my rodiče nebudeme mít zájem o takové zvířátko, bude určitě vhodnější nejprve jako vánoční dárek pořídit knihu, kterou si společně řádně prostudujeme.

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.