Výzdoba zahrady, jak si netradičně zpříjemnit odpočinek



Kategorie: Zahradní nábytek | 01.03.2011

Využitím netradičních květináčů, květinových nádob a váz, vytvoříte netradiční kout pro Váš odpočinek. Právě to je jeden ze způsobů, jak využít barevných nádob různých velikostí a zvýraznit si každý kout zahrady.

Květinové nádoby je vhodné umístit spíše do několika skupin, jednotlivě působí spíše jak trn v oku. Pokud vytvoříte menší skupinku s různými velikostmi nádob, rozhodně dosáhnete velmi atraktivního vzhledu zahrady. Výrazného účinku dosáhnete, pokud nádoby umístíte třeba v okolí bazénu nebo terasy.

Květináče vybírejte podle toho, na jaké místo je chcete umístit a také podle toho, jaký účel mají plnit. Samozřejmě ten nejdůležitější úkol je vytvořit netradiční kout v zahradě, ale můžete jimi například schovat nějakou drobnější nedokonalost.

Z jakého materiálu?

Kámen a kamenina

U těchto materiálů je drobnou nevýhodou, že pokud použijete větší nádobu, je po naplnění hlínou a osazení velmi těžká, proto je třeba je osadit přímo na místě, kde budou stát.

Nebojte se kombinací větších a menších nádob či různých tvarů, fantazii se zde rozhodně meze nekladou. Jistě bude zajímavěji vypadat shluk několika různě vysokých nádob, než několik stejných květináčů.

Terakota

Jistě jeden z nejzajímavějších materiálů, které lze použít. Terakota vypadá velmi hezky, přírodně a proto jistě nic nezkazíte, když využijete jejích služeb.

K použití se hodí i starší květináče, určitě stojí za to prohledat půdy, sklepy a úložiště nářadí. Věřte, že nějaký ten krásný kousek určitě najdete. U mnohých terakotových nádob se setkáte s různými vzory, díky jimž jsou nádoby opravdu zajímavé. Pokud tedy osazujete reliéfy zdobený květináč, použijte rostlinu, která jej růstem nezastíní, byla by to opravdu velká škoda.

Dřevo

Máte ve sklepě starší sud nebo nějakou bednu? V tom případ máte vyhráno. Stačí opravit drobné vady na kráse, natřít novou barvou a pak již jen osadit těmi správnými květinami.

Typy pro vás

Nebojte se osadit větší nádoby více druhy rostlin. Výsledný efekt určitě bude stát za to. Jednoduché nádoby osaďte výraznějšími druhy rostlin a naopak.

Zkuste třeba jen schodiště či přístupovou cestu k domu nebo bytu olemovat nádobami plnými květin, díky tomu i bez velké zahrady můžete mít kousek té krásy blízko u sebe.

Zdroj: www.StavímeSen.cz

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.