Vytovořte si malé vodní dílo na Vaší zahrádce!



Kategorie: Rady a tipy | Okrasná zahrada | 03.03.2011

Je Vaše zahrádka příliš suchá? Zpestřete ji malým vodním dílem! Proč hned investovat do stavby náročné vodní fontány. Ukážeme Vám, jak využít starou konev nebo dřez!

Vodní element

Voda patří mezi nejvděčnější prvky v celé zahradě. V klidném zahradním zákoutí, na terase, balkoně, stejně jako v interiéru navozuje velmi příjemnou atmosféru. Také se Vám líbí ševelící fontánky, šumící gejzíry, nebo bublající potůčky? Říkáte si však, že něco takového si nemůžete dovolit? Že momentálně nemáte dostatek místa, volných finančních prostředků, anebo obojího? Spokojte se s malým vodním dílem. Vybudování malého vodní díla k potěšení smyslů dětí i dospělých totiž vůbec nemusí být náročné. Mnohdy dokonce postačí stará konev nebo dřez.

Kam umístit vodní dílo?

Zaměstnaní lidé jistě ocení, když jim vodního dílo nezabere příliš mnoho času, jak při jeho realizaci, tak při následné pravidelné údržbě. Mezi ta nejméně náročná vodní díla patří samostatné vodní prvky osázené rostlinami. Umístění takovýchto prvků, jako jsou nádržky, je obvyklé zpravidla v klidných koutech zahrady, například tam, kde máte lavičku s výhledem na skalku, či malé zahradní posezení. S vodním elementem se kouzlo Vašeho oblíbeného místa umocní. Nezapomínejte však na to, že většina rostlin, vodních i ostatních, potřebuje ke svému zdárnému životu slunce! Kromě toho u vodní zahrady, která je zcela ponořená do hlubokého stínu, zpravidla nevynikne její krása.

Stará konev

K vytvoření stylového zátiší se starou kovovou konví toho skutečně mnoho nepotřebujete. Kromě této zahradní nádoby si připravíte podkladové kamínky či štěrk, sadbový substrát a rostliny, které hodláte do konve a jejího bezprostředního okolí zasadit. Na zvolené místo pak nasypete štěrk, nebo urovnáte kamínky. Do tohoto materiálu později zapustíte konev tak, aby působila nenuceným dojmem, jako že je tam pouze zapomenutá. Předtím ji však naplníte substrátem (zhruba do poloviny), vsadíte do ní rostliny a zalijete vodou. Poté, co konev vpravíte do předem připraveného podkladového materiálu, vysadíte v její blízkosti několik rostlin, které opticky dotvoří celé zátiší. A jaké rostliny jsou vhodné do konve? Především takové, jejichž listy jsou vidět ven z konve. Použít můžete třeba tzv. Aureu nebo rostlinu známou pod názvem Veronica beccabunga. Pokud by se Vám líbilo, kdyby z konve vytékala voda, můžete konev použít jako výstup čerpadla.

Vyřazený dřez

K vytvoření malé vodní zahrady lze použít také starý dřez. Vodní dílko se dřezem představuje o něco náročnější variantu zátiší s konví. Co budete potřebovat? Dřevěnou bedýnku, folii na bazény, nádobu dřezu, dřevěné lišty, vruty a vrtačku, malé vodní čerpadlo, jemný štěrk, případně kamínky a konečně sadbový substrát s rostlinami.
Na dno bedýnky umístíte fólii, kterou oříznete tak, aby nikde nepřesahovala okraj bedýnky. Folii připevníte k okrajům pomocí vrutů, okraje zamaskujete dřevěnými lištami. Do fólií vyložené bedýnky postavíte dřez. Bedýnku vyplníte sadbovým substrátem a osázíte rostlinami. Oblíbené jsou například blatouchy, kosatce, anebo potoční rozrazil. Povrch posypte jemným štěrkem. Můžete použít také větší kameny. Nakonec naplňte osázený dřez vodou a vložte do něho malé jednoduché čerpadlo. V optimálním případě by kabel čerpadla neměl být vidět. Pokuste se jej proto umně zamaskovat listy rostlin či nějakým větším dekorativním kamenem.

Koutek plný pohody

Tak ať se Vám Vaše malé vodní dílko podaří! Získáte tak jedinečný kout plný harmonie, kde můžete příjemně relaxovat.

Zdroj: www.StavimeSen.cz

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.