Vybíráme domek na nářadí



Kategorie: Zahradní nábytek | 10.08.2017

Na stále větším počtu zahrad a zahrádek jsou častěji k vidění zahradní domky, které zde zaujímají především roli praktickou. Slouží totiž k ukládání nejrůznějšího nářadí i pomůcek potřebných pro úpravu zahrady. Jestliže máte rodinný domek s přilehlou zahradou, určitě by šikovný domek neměl chybět ani vám.

Zahradní domky slibují opravdu různorodé využití. Hodí se nejen domácím kutilům se slušnou sbírkou nářadí všeho druhu. Ocení jej i nadšení zahrádkáři, kteří ke svému koníčku potřebují všehochuť zahradních potřeb od pytlů se zeminou až po hrábě, kýble a konvičky na vodu. Zahradní domek si tak své čestné místo určitě najde i na vaší zahradě.

Není domek jako domek
Pokud se rozhodnete pro pořízení zahradního domku a porozhlédnete se po aktuální nabídce, budete možná překvapeni, kolik možností pro výběr se vám naskytne. Praktické domky se totiž vyrábí v několika velikostech a provedeních. Možná si tedy pohráváte s otázkou, jak vybrat ten pravý.

Velikost domku můžete přizpůsobit nejen účelu, pro který jej budete využívat, ale i velikosti vaší zahrady. Je logické, že menší zahrádky jen stěží poskytnou dostatek místa pro prostorově náročnější domek. Naopak malý domeček se na obrovské zahradě doslova ztratí. Důležitým kritériem je samozřejmě i cena, která se liší vzhledem k velikosti i provedení konkrétního typu domku.

Podezděný dřevěný domek

Malý domek na nářadí, velký dům pro zahradní techniku
Teď stojíte na samotném začátku a je před vámi jedno z nejdůležitějších rozhodnutí: velikost zahradního domku. Již výše jsme nastínili, podle čeho můžete vybírat. Rozhodnete-li se domek využívat pouze jako úložiště nářadí, jež můžete využívat doma i na zahradě, pak si bohatě vystačíte s menší variantou. Ta poskytne dostatek místa pro vaše nářadí a drobné pomůcky určené ke kutilství. Naopak budete-li chtít do domku ukládat i větší zahradní techniku, jako například sekačku na trávu nebo dokonce traktůrek, pak je dobré zvolit domek větší. Do prostornějšího domku si kutilové budou moci umístit i stolek, na kterém toho lze tolik vyrobit nebo sestavit.

Pozor si dejte i na samotné provedení této zahradní stavby. Některé zahradní domky mají jednokřídlé dveře, jiné naopak dvoukřídlé. I na tento detail je potřeba myslet. Pro uložení velké sekačky nebo zahradního traktůrku je určitě dobré pořídit domek s dvoukřídlými dveřmi, které se dají zeširoka otevřít a nebudou tak bránit pohodlnému uložení techniky na místo.

Zahradní domek je důležité vhodně umístit

Důležité je i místo
Vybrat si zahradní domek je jedna věc, najít pro něho správné místo je věc druhá. A stejně tak důležitá. Stavba by měla být postavena na štěrkovou plochu, která zajistí stabilitu. Domek nebude ze spodu vlhnout, jako by se tomu mohlo stát v případě, že byste jej postavili na holou půdu. Při umístění domku na štěrk jej není zpravidla nutné nějak ukotvovat.

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.