Vlhkost ve starším domě - jak se s ní poprat?



Kategorie: Dům a chata | Rady a tipy | 09.07.2018

Starší domy jsou náchylnější na řadu problémů. Jedním z častých problémů bývá zvýšená vlhkost v domě. Ať už jste starší dům pořídili nebo to máte do budoucna v plánu, počítejte s tím, že se dříve nebo později s tímto budete potýkat.

Vlhkost negativně ovlivňuje zdraví
Vlhkost nás sice obklopuje všude, ale jakmile se dostane do stavby, je to problém. Na vyšší vlhkost v interiéru se navazují ještě další potíže - např. zhoršení klima v interiéru, padající omítka ze stěn, vznik nevzhledných map a plísní na stěnách. To pak může ovlivňovat naše zdraví. Plísně mohou podpořit a rozvinout vznik alergií, některé osoby mohou trápit dýchací cesty, může docházet k poruše imunity a dokonce mohou být i karcinogenní.

Má vliv i na stavební konstrukci
Kromě zdraví zvýšená vlhkost ovlivňuje i stavební konstrukci domu. A to tak, že kvůli vzlínání vody je ve zdech zvýšených obsah zemních solí. To pak způsobuje destrukci izolace i zdiva. Zdivo začne praskat a omítka opadat.

Zjistěte příčinu vzniku vlhkosti
Pouštět se do boje s vlhkostí bez zjištění příčiny je předem prohrané. Najděte nejdříve příčinu. Díky tomu totiž zajistíte, že se stejný nebo podobný problém již nebude opakovat. U starších domů za vznikem často stojí podloží a okolní zemina. Ale ne vždy to tak musí být. Dalšími běžnými příčinami jsou:

● poruchy rozvodů vody, topení, klimatizace,
● špatně napojené okapy, svody či kanalizace,
● netěsnící okna nebo dveře na balkon,
● nedostatečné větrání v interiéru,
● nekvalitně provedené zateplení fasády,
● havárie (prasklé potrubí, vytopení pračkou/myčkou, povodně).

Odvlhčení pomocí vysoušeče vzduchu
Pomozte si při odvlhčování. K tomu jsou ideální vysoušeče zdiva a vzduchu. V interiéru dokáží udržet určitou hodnotu vlhkosti a zamezit kondenzaci par, která vede ke vzniku plísní.

Odvlhčovač vyberte dle svých preferencí. Na trhu je jich opravdu hodně. Pokud ho ale nechcete kupovat, obraťte se na naši firmu HEAT, která má k zapůjčení odvlhčovače i vysoušeče značek Dantherm, Munters a Eurom.

Vysoušeče zdiva si můžete i půjčit

Další možnosti vysoušení zdiva
U starších domů, kde je vlhkost dlouhodobá, nezbývá nic jiného, než přejít k razantnějšímu řešení a to hydroizolaci stěn. Jedná se o stavební zásah, který vytvoří nepropustnou bariéru ve zdech a tím vyřeší problém s vlhkostí. Další možností je sanace zdiva. Ta okamžitě odstraní vlhká místa a tím zabrání vzniku dalších plísní.

Prevence proti zvýšené vlhkosti
V některých případech si za zvýšenou vlhkost může člověk, zejména při vaření, sprchování, sušení prádla v domě, nedostatečném větrání. Předcházejte tomu. Při vaření používejte digestoř. Při každé příležitosti sušte prádlo venku na sluníčku, v sušárně nebo přes chladné období v sušičce. Snažte se také pravidelně větrat, stačí krátce, ale za to intenzivně.

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.