Víte, jak správně kompostovat?



Kategorie: Péče o zahradu | 22.03.2013

Kompostování je osvědčený způsob, jak se průběžně zbavovat odpadu ze zahrady, a přitom získat cennou výživu pro rostliny. Mnoho majitelů zahrad však dává do kompostu také věci, které do něho nepatří, anebo při kompostování zvolí nevhodný postup. A co Vy, víte, jak správně kompostovat?

Chyby při kompostování
Je zřejmé, že do kompostu patří pouze organický odpad ze zahrady plus část organického z domácnosti. Nejčastější chybou při kompostování je právě přidávání složek, které do kompostu nepatří, čímž se znehodnocuje jeho složení. Někteří zahrádkáři naopak do kompostu nepřidávají složky, které by přidat mohli, což je škoda mimo jiné proto, že kompostování pomáhá snižovat objem odpadu.     

Papír ano, dřevo ne
Co tedy do kompostu patří a co naopak ne? Do kompostu můžeme vedle posečené trávy, hnoje a shrabaného listí s klidným svědomím přidat také piliny, karton a papír. Co se naopak nepatří, to jsou dřevěné odřezky, plevele, které se snadno šíří, a zbytky rostlin uhynulých v důsledku nakažlivé choroby. 

Jak správně kompostovat
A nyní již k samotnému postupu správného kompostování. Kompost bychom měli často přehazovat. Přístup kyslíku urychluje proces rozkladu. Ke zrychlení rozkladu organického odpadu vedle urychlovačů (které jsou smysluplnou investicí pouze u nově založeného kompostu) dále přispívá rozmělnění částí odpadu na co nejmenší části, stejně jako důkladné míchání jednotlivých složek. Kompost bychom měli čas od času přemístit, drátěné kompostéry přemísťujeme po dvou až třech letech.    

Foto: Redakce 

Přečtěte si také

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.