Užívejte si terasu za každého počasí!



Kategorie: Dům a chata | Okrasná zahrada | 25.05.2017

Každý, kdo má u svého domu nebo chaty zastřešenou terasu, ví, že to je doslova požehnání! V létě poskytuje dost stínu před horkem a při bouřkách zase ochranu před deštěm.

ALE má i řadu svých „ale“. Třeba to, že vás neochrání před každým deštěm, nebo větrem. Jistě, můžete ji nechat zasklít, ale v teplých dnech se z ní tak snadno stane skleník. Nemluvě o tom, že jednou z nepopiratelných výhod teras je ta možnost nerušeně vyhlížet do zahrady a užívat si plody své práce, „zničit“ tento výhled oknem by nebylo úplně dobré řešení. Další nevýhodou současného světa je také to, že na terase toho moc neschováte, zvláště na chalupě, kde nejste pořád. Není tak možné zde třeba nechávat deky, sedáky a jiný textil, protože může lákat potulné kočky, hlodavce, ale v případě cennějších věcí i zloděje. Což znamená časté vynášení nebo naopak uklízení nábytku, textilu nebo drobného vybavení. Velkou škodou je také to, že terasy jsou pouze sezónní záležitostí, v zimě na ní moc nepobudete.

Docela slušný seznam nevýhod. Valná většina z nich má naštěstí vcelku jednoduché řešení. Moderní systémy bezrámového zasklívání umožňují vyhnout se nevzhledným nebo rušivým rámům skel, ale také možnost vcelku jednoduše celý prostor otevřít jednoduchým odsunutím skel k jedné straně. Navíc se k zasklívání využívají pevná skla opatřená zámkem, což samozřejmě zvedá bezpečnost celého prostoru.

Díky této variabilní ochraně budete o terase uvažovat, jako o úplně novém prostoru, ze kterého se může stát s trochou šikovnosti celoročně využívané místo.

Nápadů pro takový prostor je spousta, co třeba příjemné posezení pro vás a přátele, jako taková dobrá klasika. Kutilové zase ocení možnost pracovat a tvořit „venku“ i za nepřízně počasí. Na dostatečně velké terásce může vzniknout i příjemná zahradní kuchyně s kamny – ve spojení s posezením tak vznikne skutečně celoročně využitelný prostor. Další klasikou je zimní zahrada s odolnějšími rostlinkami.

Je asi jasné, že možností je nepřeberné množství, pokud tedy nemáte jasnou představu, nebojte se dát celému projektu čas a prostor. Všímejte si toho, co vám při pobytu doma nebo na chatě chybí, co by se vám líbilo a podle toho vybírejte. Skvělým zdrojem nápadů je třeba pinterest.

Máte další nápady, jak využít terasy? Podělte se s námi v diskusi!

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.