Tymián provoní Vaši bylinkovou zahrádku



Kategorie: Bylinky | 08.06.2011

Řecká kuchyně je bez tymiánu takřka nemyslitelná. Pokud ji máte rádi, vypěstujte si na zahrádce tuto bylinku. Její použití se samozřejmě neomezuje pouze na tuto kuchyni.

Pěstujeme tymián
Tymián je velmi pěkná rostlina, která krásně voní, a sluší jí to také ve skalce. Pro tymián jsou ideální slunná suchá místa s lehkou písčitou hlinitou půdou. Aby měla bylinka tu správnou sílu, potřebuje živořit. Tymián nikdy nepřihnojujeme a zaléváme ho pouze v období obrovského sucha. Tymián je trvalka, ovšem v našem podnebí pouze za předpokladu, že přežije zimu. Rostliny je třeba chránit před mrazem. Na konci vegetačního období je seřízneme a pečlivě přikryjeme chvojím. Sbíráme a sušíme celou nať, a to předtím, než odkvete.          

Tymián v kuchyni
Pokud si tymián spojujete především s řeckou kuchyní, máte pravdu. Přidávají ho tam takřka do všech slaných pokrmů, od masa, přes nákypy, až po saláty. Ovšem pozor. S tymiánem je třeba zacházet nadmíru opatrně. Je totiž velmi aromatický, a pokud ho přidáte do jídla jen o trochu více, chuť Vašeho pokrmu bude až příliš hořká. Tymián se skvěle hodí ke kuřecímu, vepřovému a skopovému masu. Přidáváme jej také do salátů, pomazánek a omáček.    

Jehněčí kotletky na tymiánu
Suroviny:
4 jehněčí kotlety
3 stroužky česneku
olivový olej
2 větévky tymiánu
sůl 
Příprava:
1. Z prolisovaného česneku, soli, sekané nati a oleje připravíme marinádu.
2. Do marinády ponoříme maso a necháme ho v ní nejlépe přes noc.
3. Pak kotletky upečeme v troubě.
4. Jako přílohu podáváme pečené nebo vařené brambory.
Dobrou chuť!

Zajímavosti
Řecký tymián je mnohem aromatičtější a silnější. Pokud si ho dovezete, dávejte dvojnásobný pozor, ať své jídlo nepřekořeníte.

 

 

 

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.