Trpaslíci udělají pohádkovou zahrádku



Kategorie: Okrasná zahrada | 02.03.2011

Proč ne? Pro někoho možná kýč, pro někoho chlouba, nicméně sádrový nebo umělohmotný trpaslík na českou zahrádku už pěknou řádku let patří. Může být malý, baculatý, vousatý, mnohdy i brýlatý a tváří se, že pracuje na vaší zahrádce.

Nežijí jen u nás

Byla by však chyba se domnívat, že zahradní trpaslíky najdeme pouze u nás. Také naši nejbližší německy mluvící sousedé si těmito milými stvořeními rádi zdobí své zahrádky. Dokonce i v zahradách dvou vzájemně si konkurujících velmocí, Francie a Spojených států, najdete společnost těchto vousatých mužíčků, často v doprovodu usměvavých zvířátek a dalších bytostí. Nejvíc trpaslíků však pracuje na zahrádkách ve Spojeném království. Možná také proto tam mají tak krásné zahrady. I když zalévat tam trpaslíci příliš nemusí.

Trpasličí inflace

Proč někteří lidé označují miloučké zahradní trpaslíky za kýč? Možná toto označení budou mít částečně na svědomí ne příliš zdařilé imitace umělohmotných trpaslíků, kteří se prodávají všude možně, zejména v pohraničních oblastech a většinou mají co do činění s Vietnamem nebo Polskem. Tito nevlastní bratříčci klasických zahradních trpaslíků do značné míry přispívají k celkové trpasličí inflaci, která vede k tomu, že jsou trpaslíci označováni krátkým nehezkým slovem kýč.

Tato kapitola z moderních dějin nanologie, vědy o trpaslících, se dá přirovnat k éře výstavby paneláků v oblasti moderních dějin architektury. Jinými slovy, ne vše, co se, byť s dobrým úmyslem, vyrobí nebo postaví, se po estetické stránce povede.

Na velikosti záleží

Na čem u trpaslíka záleží? Kromě použitého materiálu, trpaslíci z laciného plastu obvykle mnoho nevydrží a navíc jim to tak nesluší jako jejich kamarádům, vyrobeným sice z umělé, ale kvalitnější hmoty, nebo ze sádry, záleží na tom, jak se trpaslík tváří. Jeho výraz ovlivňuje náladu celé zahrady, nebo přinejmenším skalky, v níž je trpaslík usazen. Usměvavý trpaslíček se zahradní lopatičkou nebo podobným nástrojem v ručičce vzbuzuje vprostřed skalky nebo v okolí zahradního jezírka dojem, že se na zahradě vesele pracuje a všem rostlinkám, kromě plevele, stromů, keřů, ale také ptáčkům, které sem přiletí na svačinu, se dobře daří. A konečně, nikoli v poslední řadě, na velikosti trpaslíka také záleží. Trpaslík by neměl být příliš velký. Maxi obluda bude vaši zahrádku spíše hyzdit než zdobit.

Pohádkový les

Jestlipak víte, co sluší, nebo co se hodí k trpaslíkům? Teď nemáme na mysli zahradnické kalhoty a špičatou čepičku, ale okolní prostředí. Většině z nás se automaticky vybaví kameny a skalničky ve skalce. Skalka, ať už s trpaslíky nebo bez nich, vypadá nejlépe v kopcovitém terénu, ale ten si můžete i na ploché zahradě uměle vytvořit. V prorostlém kopečku se totiž trpaslíci pěkně schovají a celý útvar pak působí přirozeně.

Další, co vám můžeme jen doporučit, je dopřát trpaslíkům stín bonsaje. Je to stylové. Velký člověk, velký strom, malý trpaslík, zakrslý strom. Vaše zahrada pak bude nejen dětem připomínat malý pohádkový les.

Nejen pracanti

Pracující zakrslý zahradníček, to je klasika. Ale víte, že existují mnohem originálnější trpaslíci? Zajímaví jsou například sebevrazi nebo úchylní trpaslíci. Záleží na vašem vkusu a smyslu pro humor. Pro někoho je oběšený trpaslík na vrcholu skalky nebo trávící se trpaslík poněkud morbidní, jiný si zase nemůže dovolit, dát si na skalku exhibicionistu, protože si na zahradě hrají děti. Nemusíte však zacházet do extrémů, abyste si pořídili originálního trpaslíka. Existuje i dost motivů pro slušňáky.

Zdroj: www.StavimeSen.cz

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.