Tabák je krásná dekorativní rostlina



Kategorie: Pěstování | 22.06.2013

Kouření škodí zdraví. Víte ale, že tabák je také léčivá rostlina? A že svými červenorůžovými květy může zkrášlit Vaši zahradu či terasu? Přinášíme tipy na jeho pěstování.

Americký domorodec
Tabák je exotická rostlina, která k nám přišla z oblasti Latinské Ameriky podobně jako třeba brambory nebo rajčata. Přestože kouření škodí zdraví, patří tabák mezi léčivky. Pomáhá proti nechutenství, zácpě a uvolňuje kosterní svalstvo. Tohoto amerického domorodce si mohou na zahrádce pěstovat i nekuřáci, a to jako dekorativní rostlinu.    

Jak pěstovat tabák
A jak tabák pěstovat? Kupte si semena, substrát a předpěstujte si rostlinky stejně jako třeba papriky nebo rajčata. Po zmrzlících je přesaďte ven. Tabák má rád teplo a spíše sušší půdy. Tabák zalévejte velmi mírně. Pokud chcete napřesrok vlastní semena, opylujte květy štětečkem.  

Tabák z vlastní sklizně
Pokud chcete vlastní domácí tabák, sbírejte střední listy, které usušíte a rozdrtíte na prášek, který lze použít do dýmky, anebo ho zavinout do cigaretových papírků. Průměrná rostlina dorůstá dvoumetrové výšky, z jedné získáte přibližně kilogram tabáku.

Foto: Redakce

Přečtěte si také

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.