Stévie – rostlina pro zdravé mlsání bez výčitek



Kategorie: Rostliny | Pěstování | 12.06.2017

Stévie je u nás dnes poměrně známá. Mnoho lidí si tento pojem spojí se zdravým přírodním sladidlem, ovšem jak vypadá rostlina, to už moc neví. Svůj původ má tato nenápadná rostlinka v daleké Paraguayi a nejvíce se dnes pěstuje v Japonsku, které je taky jejím největším importérem.

Pěstování stévie
Stévie je víceletá bylina, ale v našich podmínkách se pěstuje spíše jako jednoletka. Je to teplomilná rostlina, velmi náchylná na chlad a její přezimování je poměrně složité a ne vždy se zadaří. Na zimu shazuje všechny lístky a přezimuje jen její kořenová soustava, která uhyne při teplotě pod 5°C. Kvůli potížím s přezimováním je lepší pěstovat stévie v nádobách nebo květináčích, aby s nimi bylo možné manipulovat a přenášet je do vhodných prostor.

Stévie je menší keř, který dosahuje velikosti 30-60 cm, vyžaduje teplo a pravidelnou zálivku. Ale pozor, půda musí být pouze vlhká, nikoliv mokrá. Pokud budete pěstovat stévii v květináči, je nutné umístit jej na podmisku, a zálivku soustředit především tam, protože díky mělkým kořenům rostlina velmi snadno vysychá odspodu. Stévii je možné vysadit do skleníku, tam by se jí mělo dařit i přezimování, pokud v něm bude dostatek vláhy a vyhovující teplota. Rostlina dále potřebuje umístění na východní straně a dostatek světla, aby její lístky byly dostatečně vyvinuté a sladké.

Vysoká sladivost
Stévie je asi 30x sladší než cukrová řepa. Lístky stévie nemají žádnou kalorickou hodnotu, proto je to velmi zdravé sladidlo, které se hodí i k redukčním dietám. Jako sladidlo se užívají lístky, které se sbírají ke konci září. Je třeba je usušit a umlít, potom už je možné tento prášek užívat všude místo cukru. Z jedné dospělé rostlinky je možné získat půl kila sušených lístků, které jsou schopny vynahradit 100-150 kilogramů klasického cukru.

Stévie má velmi pozitivní vliv i na zdraví. Je vhodná pro diabetiky, protože udržuje hladinu cukru v krvi a podporuje funkci slinivky. Dále snižuje chuť na sladké, podporuje vitalitu organismu, urychluje hojení poranění kůže, zvyšuje imunitu a také urychluje metabolismus.

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.