Správné zásady kompostování, aneb co na kompost patří a co ne?



Kategorie: Rady a tipy | 27.04.2018

Kompostování je stále oblíbenější trend, kterému podléhá čím dál více lidí. A to je rozhodně dobře, protože kompostovat má smysl a vyplatí se opravdu každému. Jestliže máte byť jen malou zahrádku, která sama o sobě produkuje nějaký ten odpad, a vy si často pokládáte otázku, jak s tímto odpadem naložit, pak byste i vy neměli nad pořízením kompostéru příliš váhat.

Jeho pořízení totiž vyřeší ne jednu, ale hned několik otázek a častých problémů. Ještě než ale kompost na zahrádce založíte, měli byste vědět, co do kompostéru patří a co by se do něj rozhodně dávat nemělo.

Co lze kompostovat?

Nejdříve si tedy společně řekneme, co do kompostu patří a co tedy můžete bez starostí a s klidným srdcem kompostovat. Na kompost patří veškerý zelený odpad, který zahrada produkuje nejen v samotné sezóně, ale vlastně po celý rok. Jedná se tedy o posekanou trávu, shrabané listí, spadané větvičky stromů, stejně tak o vyhubený plevel, který vám na zahrádce dělá neplechu, dřevěné piliny a hobliny či popel ze dřeva. Jak je vidno, pořízením kompostéru nebo kompostovacího sila se zbavíte prakticky veškerého zahradního odpadu a nebudete tak muset řešit otázku, kam budete sypat posekanou trávu nebo jak naložíte s větvičkami, které na jaře odřežete ze stromů.

A co odpad z domácnosti?

Věděli jste, že do kompostéru můžete umístit i některé zbytky z kuchyně - potažmo z domácnosti? Pokud ne, pak zde máte další dobrý důvod k tomu, proč uvažovat nad pořízením kompostovacího sila nebo kompostéru. Co se týče odpadu z kuchyně, lze na kompost vyhodit veškeré zbytky ovoce a zeleniny, zbytky starého pečiva, skořápky od vajíček a ořechů, patří tam i kávová sedlina a čajové zbytky, z domácnosti jsou to pak papírové utěrky, lepenka a ubrousky. Pokud máte býložravé zvířátko, můžete na kompost uložit i jeho podestýlku.

Co na kompost určitě nepatří?

A teď z toho druhého soudku. Řekněme si, co by se kompostovat nemělo a jaké věci na něj rozhodně není rozumné házet. Na kompost nepatří zbytky masa ani jeho odřezky, tuky a oleje, zbytky barev a laků, sáčky z vysavačů, časopisy a noviny, plast, sklo, kameny a kovy, neměli byste na něj házet popel z uhlí ani zbytky cigaret, exkrementy masožravých zvířat či rostliny, které napadly některé choroby.

Otázka na závěr: kompostér nebo kompostovací silo?

Možná jsme vás přesvědčili o tom, že kompostování má smysl a vy teď přemýšlíte, jestli je lepší volba kompostér nebo kompostovací silo. Podívejte se na stránky www.kompostery.cz, kde najdete přehlednou nabídku. Kompostér je volně stojící uzavíratelný objekt, vybírat můžete z několika velikostí, které lze přizpůsobit velikosti vaší zahrady i množství vyprodukovaného odpadu. Kompostovací silo představuje pouhé ohraničení volně ležícího kompostu, kterému dodá patřičnou úroveň.

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.