Špenát můžeme pěstovat i na záhonu



Kategorie: Pěstujeme zeleninu | 20.09.2011

Špenát je rostlina citlivá na chlad, a proto se obvykle pěstuje ve skleníku nebo v pařeništi. Lze ho však pěstovat také na záhonu.

Pěstujeme špenát
Špenátu vyhovuje mírně alkalická půda, která je bohatá na živiny. Špenát vyséváme ze semen přímo do půdy. Rostliny přihnojujeme každé dva týdny. Výhodou je krátká vegetační doba, a to 5 až 8 týdnů. Listy trháme dříve, než rostliny vykvetou.    

Špenát v kuchyni
Špenát je bohatým zdrojem vitamínů A, C, E, vápníku, hořčíku, železa a dalších cenných látek, které se však tepelnou úpravou ničí, a proto jej raději konzumujeme v syrovém stavu. Špenát je však oblíbený především v teplé kuchyni, kde se používá jako příloha, ale i jako náplň do palačinek, omelet a lasagní.

Náš recept: Špenátový salát s kozím sýrem 
Suroviny:
miska opraných listů špenátu
100 g kozího sýra
6 sušených rajčat v oleji
kapari
balzamiko
olivový olej
drcený pepř a sůl
Postup:
1. Listy dochutíme několika kapkami balzamika, lžící olivového oleje, solí a pepřem. 
2. Nakonec vmícháme na proužky nakrájený rajčata a poklademe kousky kozího sýra, který jsme vyndali z lednice 30 minut před podáváním.

Dobrou chuť!

Špenátové zajímavosti 
Špenát neobsahuje téměř žádný tuk, a proto je oblíbenou součástí redukčních diet. Jeho konzumací posilujete nervovou soustavu a zamezujete riziku výskytu Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby.

Přečtěte si také

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.