Šarka a její prevence



Kategorie: Péče o zahradu | 21.01.2013

Šarka je škodlivé onemocnění ovocných dřevin postihující švestky, slivoně, ale i broskvoně a meruňky, které nelze léčit chemickým postřikem. Jedinou ochranu stromů proto představuje prevence.

Onemocnění ovocných dřevin
Šarka je škodlivé onemocnění ovocných dřevin, které postihuje švestky, slivoně a jejich křížence i odrůdy. Do té doby než se u nás virus šarky rozšířil, pěstovaly se u nás tyto druhy ovocných stromů stejně hojně jako jabloně. U stromů napadených virem šarky dochází k postupnému znehodnocení odrůdy. Šarka nejprve ničí listy (objevují se na nich žluté skvrny), později plody (snižuje jejich kvalitu svrašťováním a předčasným zráním), a nakonec dochází k uhynutí celého stromu.     

Prevence šarky
Proti šarce bohužel neexistuje žádný účinný chemický postřik. Jedinou možnou ochranu stromů proto představuje prevence. Vzhledem k tomu, že hlavními přenašeci viru jsou mšice, prevence šarky spočívá v jejich odstraňování. Větev, na které se objeví mšice, je třeba odstranit, aby se hmyz nerozšířil na další větve. Pokud šarka napadne ovocný strom, je nutné ho ze zahrady odstranit, aby nebyly infikovány ostatní ovocné stromy.     

Foto: Sxc.hu
 

Přečtěte si také

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.