Rostliny k našemu životu neodlučitelně patří



Kategorie: Rostliny | 02.03.2011

Proč se poněkud velké procento lidí od přírody a rostlin vzdaluje? Může vám to připadat poněkud smutné, možná i přehnané, ale člověk, který je součástí přírody se začíná od přírody distancovat. Někteří lidé si dokonce snáze dokážou představit život bez rostlin, než bez televize a počítače.

Zelená plná života

Přitom zelené rostliny k našemu životu patří. Proč jsou pro nás tak důležité?

Přemýšleli jste někdy o tom, proč se cítíme v přírodě tak příjemně? Proč zde zanecháváme nepříjemné starosti a čerpáme potřebnou energii? Určitě jste přišli na to, že to mají na svědomí zelené rostliny. Jak by nám mezi nimi také nebylo dobře, když jsme sami součástí přírody, třebaže si to mnohdy ani neuvědomujeme. Zelené rostliny, ať už pnoucí, zasázené v truhlících, nebo v přilehlé zahradě, dokážou dodat domu tvář. Omšelý starý dům alespoň částečně promění v přirozenou součást přírody. A jak je to s rostlinami v interiéru?

Lidská tvář

Také uvnitř domu mají zelené rostliny své důležité místo. Dodávají interiéru lidskou tvář a vnášejí do něho život. Dokážou jej zútulnit a opticky zaplnit. Obojí moderní interiér, především ten pojatý v minimalistickém duchu, potřebuje. Při zařizování interiéru zelenými rostlinami je důležité, aby si s ním rostliny po estetické stránce rozuměly. Ne do každé místnosti se hodí tatáž rostlina. Při volbě rostlin je třeba, přihlédnout k charakteru a uspořádání jednotlivých místností, stejně jako k jejich účelu.

Dokonalého sladění dosáhneme mimo jiné vhodně zvolenými obalovými nádobami, do kterých pokojové rostliny umístíme. Sebekrásnější pokojová rostlina v obyčejném nevzhledném květináči z umělé hmoty celkový dojem z interiéru spíše pokazí, než zlepší. Pouze vhodně zvolené rostliny ve slušivých obalech, které designově ladí s interiérem, mu dodají lidskou tvář.

Uspořádání rostlin

Vedle vhodných obalů na rostliny je důležité také jejich uspořádání, množství a velikost. I to je třeba zahrnout do plánování místnosti. Velké rostliny působí efektně, v menších prostorách však mohou navozovat stísněný dojem. Pokud náš obytný prostor není příliš prostorově velkorysý, a přitom chceme, aby působil luxusně, nahradíme při našem plánování velké palmy a podobné rostliny bonsaji. Jestliže naopak potřebujeme světlý prostorný interiér zaplnit, velké rostliny, jako jsou datlové palmy, fíkusy nebo cykasy, lze jen doporučit.

Volba druhů

Stejně jako lidé také rostliny potřebují ke svému životu světlo, teplo, čerstvý vzduch, vodu a živiny, každá však v jiném množství. Aby rostliny dodávaly našemu interiéru šťávu, musíme jim dopřát odpovídající péči. Není nic smutnějšího než pohled na nešťastně živořící rostlinu! Kdo nemá čas starat se o rostliny, nechť si raději pořídí umělé rostliny. Některé z nich jsou na první pohled k nerozeznání od těch živých.

Při volbě druhů bychom měli přihlížet nejen ke klimatickým podmínkám v místnosti, kam se chystáme zelené rostliny umístit, ale také ke stylu, v němž je interiér zařízen. Kuchyni pojaté v rustikálním stylu bude určitě slušet parapet plný polévkových bylinek a protější okno s převislými pelargoniemi. Obývacímu pokoji v tomto duchu zase keramické nádoby poskytující útočiště rostlinám, jako jsou například begónie. Orientální interiéry se zase budou přátelit s orchidejemi nebo travinami. Těmito rostlinami nic nezkazíte ani v případě futuristického designu.

Nezapomínejme na vázy!

Ať už řezané květiny, nebo suché vázy, oba druhy přírodní dekorace představují vlastně takovou třešničku na dortu při designování našeho vnitřního životního prostoru. Velmi pěkně vypadá, když je design obalových nádob zelených rostlin sjednocený s vázami na suché či řezané květiny!

Zdroj: www.StavimeSen.cz

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.