Renovujeme zahradní nábytek



Kategorie: Zahradní nábytek | Rady a tipy | 22.06.2017

Letní sezona je tu a my bychom tak neměli otálet s přípravou zahrady. Nejenže jsme v tomto období nuceni postarat se o dřeviny a keře, které nám dělají radost a přináší nám bohatou úrodu, ale naší pozornost si vyžaduje i zahradní nábytek. Ten většina z nás s prvními teplými dny snáší z půdy nebo vytahuje z garáže, kde jsme jej měli uložený přes zimu.

První dny zalité sluncem máme již za sebou. Příjemně vysoké hodnoty na teploměru nás tak přiměly vystavit tvář slunci a zároveň popřemýšlet nad renovací zahradního nábytku. Ten si po loňské sezoně a přečkání zimy kdesi v koutě zaslouží naší péči, díky které jej opět probudíme k životu, prodloužíme jeho životnost a zároveň dodáme svěží nádech.

Hola hola, jaro volá!
Pro renovaci nábytku je právě jaro tím nejlepším obdobím. Právě teď jsme o krok napřed před létem a máme tedy ještě dostatek času na to, abychom si stolky, židle, lavičky i lehátka vzali pěkně do parády. Pokud jste byli opravdu svědomití a o zahradní nábytek se postarali již na podzim, máte teď o starost méně.

Jak vyčistit zahradní nábytek
Prach, pyl z rostlin a stromů či jiná zaschlá špína - to všechno vás po vytažení nábytku na denní světlo může nepříjemně zaskočit. Mnozí z nás totiž na podzim nábytek schovali a nezamysleli se nad tím, jak bude za rok vypadat. Jestliže je nábytek hodně špinavý, nebo jste jej dokonce několik let vůbec nečistili, není nic jednoduššího, nežli si na pomoc povolat silný proud vody. Zapomeňte tedy na klasickou hadici, vsaďte na wapku. Ta vám poskytne vysokotlaký proud vody, který si hravě poradí s usazenými nečistotami. Poté nechte nábytek pořádně oschnout a natřete jej ochranným olejem.

Nábytek se dobře čistí, když je dřevo ošetřené.

Stále oblíbenější teakový zahradní nábytek
Nechali jste se okouzlit zahradním teakovým nábytkem? Není se čemu divit! Vždyť právě teakové dřevo je považováno za nejodolnější a zároveň i nejcennější. Nábytek z teakového dřeva tak nejen velmi pěkně vypadá, ale zároveň i hodně vydrží a bude vám dělat společnost klidně několik desítek let. Pořízení nábytku z teakového dřeva není nejlevnější záležitostí a je tedy potřeba se o něho správně starat. Dobrou zprávou je, že nevyžaduje kdovíjak složitou údržbu. V případě menšího znečištění si hravě vystačíte s chemickým čističem na teakové dřevo. Jako ochranu před vlivem počasí poslouží olej, který teakovému dřevu dodá příjemný nádech a prodlouží jeho životnost.

Wapkou se dostanete všude.

Myslete i na detaily
Aby vám zahradní nábytek dobře sloužil po celou sezonu, nezapomeňte kromě jeho vyčištění a naolejování speciálními ochrannými oleji i na dotažení veškerých šroubů, šroubků a matic. Rovněž zkontrolujte kování, a pokud je nábytek polohovatelný, nezapomeňte kování promazat. Zabráníte tak zadrhávání nebo nepříjemnému vrzání, které by mohlo narušit klid, jež si chcete na zahradě užívat.

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.